Karitászhírek

Kríziskamra projektjét.

A vasi és zalai kamarák, munkaadói szervezetek és más vállalkozói szövetségek által segített jótékonysági program keretében megújult, majd közel száznegyven megváltozott munkaképességű embernek vált munkahelyévé az üresen álló vásárosmiskei és nagylengyeli plébánia, valamint a kemenespálfai volt egyházi iskola épülete.

Ezekben az intézményekben kreatív foglalkozásokat is szerveznek. A munkatársak levendulát termesztenek, kézműves termékeket készítenek, gyümölcsfákat nevelnek, lekvárt főznek. Az intézményekhez tartozó földterületeken több gyógynövény is vadon nő, ezeket a Castellum Teaházban árusítják. Szedésük, szárításuk és csomagolásuk is a Kríziskamra programban foglalkoztatottak feladata. A karitász Ölbőn saját gyógynövénykertet és -feldolgozóüzemet is létesített. A szombathelyi egyházmegyei karitász a magasabb színvonalú szociális ellátás érdekében a Kríziskamra-intézmények sorába emeli a Hársfa-házat, ahol nyolcvan megváltozott munkaképességű embernek segítenek szociális problémáik megoldásában, és foglalkoztatási lehetőséget is biztosítanak számukra. A karitász intézményeiben történő foglalkoztatás révén évente több mint kétszázmillió forint bérhez juthatnak hozzá megváltozott munkaképességű emberek.

Egyházmegyei karitászközpont Marcaliban

Az október 14-én megnyílt központban kapott helyet a kaposvári egyházmegyei karitász irodája, a kéziraktár és egy olyan klubhelyiség, ahol a karitász aktivistái, imakörök és közösségek tarthatják összejöveteleiket, továbbképzéseiket. Ezentúl az egyházmegyei karitászmunka szervezési feladatait is itt látják el. Jáki Zoltánné egyházmegyei karitászigazgató beszámolt arról a sokféle tevékenységről, amelyek koordinálását itt végzik: európai uniós élelmiszersegély szétosztása huszonkét településen (évi két fordulóban), vetőmag-, Béres-csepp-, pelenka- és tűzifaosztás, iskolakezdési támogatás kifizetése, gyermektáborok támogatása, promóciós anyagok készítése plébániai csoportoknak, gyermektáborok szervezése, adománykérő levelek fogadása. A Kaposvári egyházmegyében harminc karitászcsoport működik.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .