Karitász-gyorssegély a viharkárok után

Fotó: Katolikus Karitász

 

A jégeső és a szél számos településen megrongálta a házak tetejét, az ablakokat, a villanyvezetékeket, és több fa is kidőlt a heves viharban. Egyes helyeken még most is szünetel az áramellátás a leszakadt vezetékek és a villám­csapások okozta károk miatt.
Halmajon és Megyaszón keletkeztek a legnagyobb károk. Az elsődleges felmérések szerint 400 ház károsult, ebből 200 súlyosan, és több mint 30 épület lakhatatlanná vált. A házak tetején összetört a pala, és leszakadt a mennyezet. Összesen 68 embert kellett kitelepíteni.
A Katolikus Karitász országos központja tízmillió forintot különített el katasztrófaalapjából, az elkövetkező hetekben ebből segíti a károsult családokat.
A karitász egri központja azonnal tájékozódott a helyzetről, és felvette a kapcsolatot Megyaszó polgármesterével. Árvai Ferenc, az Egri Főegyházmegyei Karitász igazgatója a polgármester kérésének megfelelően egy tonna liszttel és élelmiszersegéllyel érkezett a helyszínre. A lisztet a település egyik közösségi konyhája használja fel a kitelepítettek étkeztetéséhez.
A Katolikus Karitász önkénteseivel és adományokkal segíti a kitelepítettek ellátását, majd a kárfelmérést követően szükség szerint segíti a házak takarítását, felújítását, az ingóságok pótlását. Árvai Ferenc a helyszínen koordinálja a munkákat. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei viharkárosultak nagy számára való tekintettel a Katolikus Karitász gyűjtést hirdet a bajbajutottak megsegítésére: 1356-os adományvonalának tárcsázásával hívásonként 500 forinttal lehet támogatni a károsultakat. Emellett egy elkülönített bankszámlán is várják mindazok felajánlását, akik segíteni szeretnének a viharkárosult családoknak.
A pénzadományokat az alábbi bankszámlaszámra várják: Katolikus Karitász, Raiffeisen Bank, 12011148-00124534-00100008. A közlemény rovatba kérik beírni: „Viharkár”.

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .