Karácsonyi várakozásban

Az egész napos rendezvényen több száz fiatal volt jelen, a fellépők többnyire saját szerzeményeiket mutatták be a filharmónia egykori nagytermében. Egy héttel később az Életfa Egyesület és a Szabadság című napilap szervezett adventi sokadalmat a szintén kolozsvári Apáczai-gimnáziumban. Az iskola épülete szűknek bizonyult a hatalmas tömeg befogadására: a gyereksereg egész nap talált magának elfoglaltságot. Volt ott bűvészelőadás, zeneterem, bábszínház, kézműves foglalkozások és persze sok-sok játék. Az egyik osztálytermet zsibvásárnak rendezték be a szervezők: itt cseréltek gazdát a kinőtt ruhák és megunt játékok. Az ingyenesen felajánlott holmikért összegyűlt pénzt – akárcsak az esti tombola bevételét – jótékony célra fordították. Az Új Ember Kiadó erdélyi kirendeltsége mindkét jelentős adventi rendezvényen részt vett, a meséskönyvekkel, a természetről szóló olvasnivalóval és keresztény irodalommal gazdagon megrakott könyvesstandot a gyerekek és szüleik élénk érdeklődése övezte.

Székelyföldön minden bizonnyal a parajdi karácsonyvárás volt a leginkább figyelemre méltó esemény. A Böjte Csaba dévai ferences szerzetes alapítványa által gondozott kétezer gyerek a világhírű sóbányában vette át a Magyarországról küldött cipősdobozokat. A csomagokat a Magyar Baptista Szeretetszolgálat kezdeményezésére töltötték meg édességgel, ruhákkal, könyvekkel, műszaki cikkekkel azok a családok, amelyek szegényebb sorsú felebarátaik számára is szeretnék emlékezetessé tenni Jézus Krisztus születésnapját. Igaz, a cipősdobozok eljuttatása nem volt egyszerű feladat: mindenekelőtt a Malév szakszervezetének jóváhagyását kellett megszerezni, miután a repülősök sztrájkja miatt az egész akció sikere veszélybe került. Aztán a célállomáson, Marosvásárhelyen a vámos próbált akadályt gördíteni az ajándékok útjába, így a küldemények egy egész napig vesztegeltek a reptéren. Csak másnap sikerült kiszabadítani a dobozokat, így azokat időben leszállíthatták a sóbánya kétszázötven méternyi mélységben kivájt hatalmas termeibe, ahol a Dévai Szent Ferenc Alapítvány helyi napközis diákjai adtak elő karácsonyi műsort. Ezer doboz érkezett Budapestről, helyi gyűjtésből pedig további ezer – így nemcsak Csaba testvér neveltjeinek jutott az ajándékból, hanem a helyi iskola kisdiákjai is hazavihettek egy-egy cipősdobozt. Seprődi Zoltán, a bánya igazgatója elégedetten nyugtázta, hogy immár harmadik éve fogadnak be több ezer gyereket az adventi időszakban a bányába. A csomagbontogatás után kaláccsal és forró teával kínálták meg a gyerekeket, akik a hegyek gyomrában tapasztalhatták meg a karácsonyi hangulat örömét.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .