Karácsonyi ajándékozás világszerte

De nem mindenütt van ez így. Van, ahol a Mikulás szenteste érkezik, és van, ahol a háromkirályok hozzák az ajándékot. Hol cipőcskébe, hol zokniba kerül a meglepetés. Néhány karácsonyi ajándékozási szokást csokorba gyűjtöttünk.

 A legtöbb országban, így Franciaországban és Németországban a Mikulás karácsonyeste hozza az ajándékot a kitisztított cipőcskékbe. Angliában a gyerekek levelet írnak neki, amit elégetnek a kandallóban, hogy a felszálló füstből kiolvashassa a kéréseket. Itt terjedt el az a szokás is, hogy az aprónép zoknikat akaszt a kandalló párkányára, és a Mikulás abba teszi az ajándékokat.

Spanyolországban a napkeleti bölcsek hozzák az ajándékot, közülük is leginkább Boldizsár örvend nagy népszerűségnek. Mivel a bölcsek hosszú utat tesznek meg Hispániáig, lovaik megéheznek, ezért a gyerekek figyelmességük jeleként maguk is ajándékot tesznek cipőikbe. Szalmával, répával, árpával gondoskodnak a fáradt lovakról.

Olaszországban Befana, a jó boszorkány jár körbe vízkeresztkor, a jóknak finomságot hoz, a rosszaknak pedig szenet. Előtte pedig Babbo Natale és a Kisjézus is hoz ajándékot.

Svédországban karácsonykor a Mikulásnak egy manó segít szétosztani a meglepetéseket. Svájcban, ahogyan Ausztriában is, a Christkind (gyermek Jézus) érkezik meg szenteste, fehér ruhát és fején aranyszínű koronát visel. Erre a szokásra Magyarország német ajkú területein is emlékeznek. Zürichben mesevillamos viszi körbe a gyerekeket a városon.

Finnországban december 24-én, pontosan tizenkét órakor a polgármesteri hivatal egyik vezetője a turkui régi városháza erkélyéről kihirdeti a karácsonyi békét. Ez azt jelenti, hogy a kihirdetéstől vízkeresztig a békétlenkedőkre súlyosabb büntetés vár. E szokás több mint hatszáz éves múltra tekint vissza, és az egész országra érvényes. Aki csak teheti, ilyenkor a régi városháza terére siet ezt meghallgatni és a himnuszt elénekelni meleg, ünnepi öltözetben. Kora délután a temetőkben gyertyákat gyújtanak. A karácsonyesti otthoni gyertyagyújtást megelőzi a szaunázás, majd szűkebb családi körben elcsendesülve együtt hallgatják a Bibliából felolvasott karácsonyi evangéliumot. Ahol kisebb gyermekek vannak, ott a Mikulás – akit Joulupukkinak neveznek – osztja az ajándékokat.

Ausztráliában, ahol ilyenkor nyár van, nyolc fehér kenguru húzza a Mikulás „szánját”.

Az Amerikai Egyesült Államokban ahányféle nemzetiség, annyiféle karácsonyi szokás ismert. A karácsony fényét kissé elhomályosítja a november végi hálaadás ünnepe. Leginkább a nagy játékgyártók és -forgalmazók járnak jól, amelyek szinte minden új termékük bemutatatását az amerikai ajándékozási időszakhoz igazítják. A legtöbb amerikai gyerekhez a Mikulás rénszarvasszánon érkezik, és a kéményen keresztül lopódzik be, hogy a karácsonyfa alá rejthesse az ajándékokat.

Oroszországban a karácsony sokkal inkább vallási, és kevéssé családi ünnep. Szilveszterkor ajándékozzák meg egymást az emberek. És mivel az oroszok más naptár szerint számolnak, az ünnepet január 7-én tartják. Ukrajnában, régi orosz nyelvkönyveink két ismert szereplője, Jégapó (Gyedmaróz) és Hópelyhecske (Sznyegurocska) látogatja meg a gyerekeket. Jégapó szánját három rénszarvas húzza. Hópelyhecske pedig ezüstkék szőrmedíszítésű ruhát és korona formájú hópelyhet visel. Őket természetesen orosz földön is ismerik.

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .