Kápolna a kórházban

Nemcsak a szentmiséken vehetnek részt a hívek, emelte ki Erdő Péter. „Amikor bejön valaki napközben imádkozni, legyen az orvos, kórházi dolgozó, beteg, hozzátartozó vagy rokon, nyugalmat és örömet lelhet a falak között. Az Oltáriszentség őrzése révén különleges erő költözik a kápolnába, Krisztus jelenléte áldás forrása mindenki számára” – fogalmazott a bíboros.

 

Ennek a forrásnak az igazi értékét csak a lélek és a szív tudja igazán felmérni – folytatta az egyházfő gondolatát Janig Péter kórházlelkész. „Egy betegség során az emberi szívből feltörnek bizonyos kérdések, érzések, fájdalmak, amelyeket a beteg csak Istennel tud megbeszélni. Nem mindegy, hogy ebben a helyzetben a kórházi körülmények között van-e lehetőség elvonulni egy olyan helyre, ahol az ember imádkozhat, ahol nyugodtan el tud csendesedni.”


Az intézményben nagy hangsúlyt fektetnek a folyamatos fejlesztésre, az orvostechnológia új eszközeinek és lehetőségeinek alkalmazására. Ugyanakkor a gyógyulást a szakszerű orvosi kezelés mellett erőteljesen befolyásolja a beteg pszichés állapota is – mondta Bodnár Attila főigazgató, aki a szakorvos szempontjából indokolta a kórházkápolna létesítésének szükségességét. A hozzátartozók és a gyógyítók számára egyaránt fontos, hogy segítséget kaphassanak egy-egy nehéz pillanat feldolgozásához.

 

A Szent Erzsébet-kórházkápolna az Esztergom–budapesti főegyházmegye 7,6 millió forintos támogatásával valósult meg. A reggel hét és este kilenc óra között nyitva tartó kápolnába az első szentmisére április 2-án, 16 órakor térhetnek be a hívők, majd ezt követően minden szerdán ugyanebben az időben tartanak misét. A kórházi lelkipásztori szolgálatot Tomanovics József, a Kőbányai Szent György-plébánia plébánosa látja el.

 

Fotó: Cser István

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .