Kapisztrán János Rómában

Mint elmondta, mi, magyarok ébresztettük rá az olaszokat 1956-ban arra, hogy mennyire fontos szent Kapisztrán János, aki időskora ellenére győzelemre vitte a nándorfehérvári csatában harcoló magyar sereget Európa védelmében. Az ’56-os menekültek kezdeményezték a szent szülőhelyén, hogy október 23-án olasz–magyar megemlékezés legyen róla és a magyar forradalomról. A szentmise résztvevői azt is megtudhatták, hogy Capestranóból 1956-ban a magyar lelkész elkérte Kapisztrán Szent János keresztjét, és azzal városról városra járva gyűjtött adományokat a magyar menekülteknek.


 

A Szent István zarándokház a magyar emigráció javára, a magyar menekültek adományaiból épült. Erre emlékezteti a kápolnába betérőt az oltár mellé Kapisztrán Szent János tiszteletére állított harang. Most e mellé került a nándorfehérvári diadalra, annak hősére emlékeztető, Győzelem címet viselő alkotás, amelyet a szentmisét követően, június 23-án áldottak meg. Az ünnepségen részt vevők egy másik hős, Mindszenty József emléke előtt is tiszteleghettek, mert a műalkotás megáldása után a bíboros ausztráliai útján készült film részletét tekinthették meg, amelyet egy Európában eddig még ismeretlen videofelvétel örökített meg.

Kapisztrán Szent János a honvédség védőszentje is. Botz Yvette édesapja Rómában volt katonai attasé – mai utóda, Juhász Dezső alezredes ünnepi beszédet mondott, amelyben méltatta Kapisztrán Szent Jánosnak a magyarokat és egész Európát védelmező, önfeláldozó szerepét.

Fotó: Bókay László

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .