Kapcsolódva a legősibb egyházba

E megújulás jegyében – Garadnay Balázs általános helynök vezetésével, valamint Keresztes Pál, Darnai József Ágoston, Nyúl Viktor és Máger Róbert lelkipásztorok kíséretében – egy negyvenhárom fős egyházmegyei zarándokcsoport egy hetet töltött a Szentföldön. Az öt papot – a palesztin fennhatóság alá tartozó területek magyarországi nagykövetének társaságában – fogadta Fouad Twal jeruzsálemi latin pátriárka.

A helynök átadta a pátriárkának Mayer Mihály pécsi megyés püspök köszöntését, és kifejezte a zarándokok őszinte óhaját: Jézus szülőföldjének népei érezzék át, hogy az Úr velünk maradt, s az ő ittléte ma is felkínálja nekünk a béke, a figyelmes szeretet és az egység lehetőségét. Jézus földi hazájában a mai zarándokok is itthon érezhetik magukat, és azért imádkoznak, hogy minél előbb teljesüljön Jézus imája, hogy „ők is teljesen eggyé legyenek”.

A pátriárka röviden felvázolta a jeruzsálemi helyi egyház helyzetét: sok konfliktus, probléma nehezíti a keresztények életét a Szentföldön, békétlenség, háború, nehézségek. A szentföldi egyházmegye négy országot ölel magába: Izraelt, a Palesztin Hatóságot, Jordániát és Ciprust. A politikai határok megnehezítik a papok, szerzetesek, hívők eljutását az egyházmegye különböző helyeire. Ugyanakkor a szemináriumuk olyannyira teli van szeminaristákkal, hogy nem tudnak több jelentkezőt felvenni.

A békét nem a politikai törekvések hozzák meg – mutatott rá a jeruzsálemi latin pátriárka. – Azt csak közös összefogással lehet elérni, muzulmánoknak, zsidóknak s keresztényeknek együtt. Ám nem szabad elfelejtkeznünk arról, a békét valójában az Úr adja, az ő ajándéka, ezért sokat kell imádkoznunk a békéért. A feltámadt Jézus megerősítette Szentlelkével az apostolokat, akik elmentek az egész világra és hirdették az evangéliumot. A feltámadt Jézus bennünket is megerősít, és bátorít a tanúságtételre.

Az amúgy kisebbségben élő helyi keresztény közösség nem érzi magát egyedül, hanem bátorítást, örömteljes megerősítést kap a zarándokok jelenléte által. A pátriárkának ezért nagy öröme, ha minél több zarándokot lát és fogadhat. Ebben a szellemben lesz jelen lélekben és imában ő és a jeruzsálemi egyházmegye hívő közössége is Pécsett, augusztus 23-án, amikor az egyházmegye millenniumát ünnepeljük.

Kereszténységünk gyökerei nem Rómában vannak, hanem itt, a Szentföldön – emelte ki a jeruzsálemi latin pátriárka a találkozón jelen nem lévő magyar zarándokokhoz is fordulva. – Az, hogy ide eljöttetek, azt fejezi ki, hogy fel akarjátok fedezni, el akarjátok mélyíteni hitetek, helyi egyházatok gyökereit. S így kapcsolódtok a legősibb anyaszentegyházba: a jeruzsálemi egyházhoz.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .