Jut eszembe…

Munkácson született 1904-ben, és 1942-ben szentelte pappá Scheffler János szatmári püspök, a bécsi döntés után egységesült Szatmári egyházmegye főpásztora. (Őt is letartóztatták hazaárulás vádjával. Koncepciós pert indítottak ellene, s még az ítélet előtt vértanúságot szenvedett 1952-ben, a jilavai politikai foglyok börtönében. Boldoggá avatása 2011. július 5-én lesz Szatmárnémetiben.)

Juhász Ferenc 1940-től Vitkán volt plébános és leventeoktató. A leventéknek a zsidók deportálásában betöltött szerepe miatt őt is elérte a bosszú. Hiába helyezték 1946-ban Mérkre, bujdosnia kellett. A Széher úti kórház akkor egyházi (papi) kórház volt. Itt húzta meg magát. 1951 őszén vissza akart térni Mérkre, ekkor történt az eset.

A börtön megviselte az egészségét. Szabadulása után politikai okból sem térhetett vissza a Szatmári egyházmegye magyarországi részére. Rövid ideig Ramocsaházán volt plébános, de hamarosan betegszabadságra ment. (Papok nem kaphattak nyugdíjat!) Attól fogva Nyíregyházán lakott a rokonainál. 1974. október 14-én halt meg.

a szerző ibrányi plébános

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .