Jubilál a Cinefest

A kezdeti vállalás szellemében a nagyjátékfilmes programban jelentős részt képviselnek a negyven év alatti alkotók, akik sok esetben első nagyjátékfilmjükkel mutatkoznak be. Az Egyesült Államoktól Szingapúrig széles a kínálat: többek közt angol, francia, olasz és lengyel filmek is vászonra kerülnek. Aszínes és helyenként bizarr témákat is felvonultató programból nézzünk néhány címet: Két film a közelmúlt háborús traumáinak feldolgozásán munkálkodik Szerbiából (Templom a dombon) és Horvátországból (Halima sorsa). Az Ausztriából érkező, Dicsőséges dezertőr című mozi a II. világháború örökségét vizsgálja. Az Esőemberből ismert Valeria Golino olasz színésznő első rendezését is láthatja a közönség. A Miele című film az eutanázia problémáját feszegeti, miközben a Tore tánca című német alkotás egy keresztény punk mozgalom várhatóan nem könnyen emészthető történetével ismertet meg. Kicsit sajnáljuk, hogy idén nincs magyar film a versenyben, de reméljük a jövőben hazai alkotásokkal is bővül majd a paletta.

A dokumentumfilmes programra is érdemes figyelni, hiszen megtudhatjuk, mi lett a Gettómilliomos gyerekszereplőjével (A vörös szőnyeg), valamint azt is, hogyan élnek az amishok Lengyelországban (Tavasz, nyár, ősz). A legtöbb nevezés a kisjátékfilmes programba érkezett a közel ezer tételből, végül huszonkét film került versenybe. Külön öröm, hogy itt és az animációs szekcióban találkozhatunk magyarok: Felméri Cecília (A boldogság pirulája), a Cannes-ban is versenyző Nagy Dénes (Lágy eső) és Tóth Barnabás (Újratervezés) egy-egy alkotásával.

A fesztivál rangját jelzi, hogy tavaly óta a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének zsűrije (FIPRESCI) és a nemzetközi ökumenikus zsűri is szemlézi a filmeket. Utóbbinak idén két magyar tagja lesz: Dér András és Frenyó György. A nemzetközi zsűriben is helyet kaptak magyar szakemberek: Kornis Anna, Béres Attila és Cakó Ferenc vesz részt a nyolctagú testület munkájában.

A kísérőprogramok közül mindenképpen megemlítendő az idén hetvenöt esztendős, Oscar-díjas Szabó István filmjeinek vetítése (Mephisto, Redl ezredes, Hanussen), aki az idei Cinefest életműdíjasa.

A versenyfilmek mellett több magyarországi premiert is megnézhet a közönség, köztük három cannes-i díjas darabot is (Asghar Farhadi: A múlt; Alexander Payne: Nebraska; Abdellatif Kechiche: Adéle élete), és látható lesz az Iron Sky rendezői változata is, Timo Vuorensolától. És hogy igazán megérje Miskolcra menni, mindezekre ingyen ülhet be a nagyérdemű.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .