Jövő nyáron avatják boldoggá Wyszyński bíborost

Fotó: Vatican News

 

A boldoggáavatási dekrétumot Angelo Becciu bíboros, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusa hirdeti ki – olvasható a lengyel püspöki konferencia közleményében. Kazimierz Nycz bíboros a sajtótájékoztatón hozzátette: „Spirituálisan föl kell készülnünk erre a boldoggá avatásra. A Stefan Wyszyński bíborosról szóló számos dokumentum segít minket abban, hogy megismerjük Isten szolgáját, emlékezzünk rá, és kövessük a példáját.”
A Szentszék által különleges hatalommal felruházott Stefan Wyszyński prímás, Gniezno és Varsó érseke 1948 és 1981 között állt a lengyel püspöki konferencia és a lengyel egyház élén. Rendkívül nehéz időszak volt ez az Egyház és a nemzet történetében: a kommunista Lengyelország hatóságai harcoltak a vallás és az Egyház ellen, és egy ateista társadalom felépítésére törekedtek – szól a lengyel főpászto-
rok közleménye.
Wyszyński prímás megtapasztalta, hogy a kommunista hatóságok miként szegik meg a megállapodásokat, ezért kritikus volt a Szentszék keleti politikájával (ostpolitik) szemben, és erőteljesen törekedett a konkordátum aláírására az egyház közjogi, jogi személyiségének elismerése előtt – olvasható a lengyel püspöki konferencia sajtóközleményében.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .