A Jóistentől kapott tehetség elismerése

Fotó: Merényi Zita

 

A Katolikus Pedagógiai Intézet a Szent László-év alkalmából pályázatokat írt ki diákoknak és pedagógusoknak. A felhívásra százhetvenöt intézményből összesen hétszáztizenhat alkotás és pályamunka érkezett. A tizenegy versenyszám között volt fotó-, rajz-, tárgyalkotó kategória, valamint kreatív műveltségi vetélkedő is. A pályázati kiírással megszólították az óvodapedagógusokat, valamint azokat a tanárokat is, akik kiemelt figyelmet igénylő diákokkal foglalkoznak.
Alberto Bottari de Castello köszöntőjében elmondta, hogy az iskola világa nem áll távol tőle. Visszaemlékezett arra az időre, amikor Kamerunban szemináriumi rektor volt. A fiatalok nevelésének nagy szerepe van abban, hogy a személyiség fejlődését segítse, hogy az ifjú nemzedékeket Isten és az Egyház felé vezesse. „Kívánom, hogy vigyék tovább magukkal mindazt a tapasztalatot, amit a pályamunkák elkészítése során szereztek” – zárta beszédét a nuncius.
Tokár János ferences szerzetes, a KaPI igazgatója a megjelenteket üdvözölve kiemelte, a katolikus iskolák és oktatási intézmények tanulói és tanárai számára kiírt pályázat célja az volt, hogy a pályázók jobban megismerjék Szent László király korát, egyéniségét és életszentségének történetét. Szent László 1083-ban azt kérte a pápától, hogy avassa szentté István királyt, Imre herceget, Gellért püspököt, valamint Zoerárd-András és Benedek zoborhegyi remetét. Ezzel a fiatal magyar királyság számára a legszilárdabb alapot akarta megteremteni: „Így tehát most már nem vagytok idegenek és jövevények, hanem a szentek polgártársai és Isten házanépe, az apostolok és próféták alapjára rakott épület, melynek szegletköve maga Krisztus Jézus” (Ef 2,19–20). László király ezzel összekapcsolta az Úr Jézus földi Egyházát és az örök mennyei Jeruzsálemet. Azért is kérték meg Alberto Bottari de Castello nunciust a díjak átadására, mert Magyarországon ő képviseli az Apostoli Szentszéket, vagyis személyében valamiképpen itt is jelen van a pápa. „E díjakkal a Jóistentől kapott tehetséget szeretnénk elismerni, ráirányítva a figyelmet az emberi szorgalom és erőfeszítés szépségére” – zárta köszöntőjét Tokár János.
Az ünnepségen az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium fiúkórusa énekelt Pálmai Árpád vezetésével.

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .