Jászol a földrengés sújtotta Norciából

 Fotó: Umbriacronaca.it

 

A közép-olaszországi Norcia városát október 30-án érte utol az a nagy erejű földrengés, amelyben leomlott a Szent Benedek-székesegyház. Szent Ferenc városában a bazilika köveit használták fel a betlehemi jászol építéséhez, a megszülető Jézus bölcsője pedig egy tűzoltósisakból készült. A tizennégy méter magas karácsonyfát, amely szintén a földrengés sújtotta Valnerina-völgyből származik, Piemont régió ajánlotta fel.
A Szent Ferenc-székesegyház altemplomában december 8-án délután Peter Turkson bíboros, az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdítása Dikasztériumának prefektusa mutatott be szentmisét. Ezt követően Mauro Gambetti, az assisi szent konvent kusztosa megáldotta a betlehemi jászlat, és meggyújtotta a karácsonyfa fényeit, „hogy megvilágítsák ezt a konfliktusoktól és természeti katasztrófáktól sújtott világot”. Az eljövendő Úrról úgy beszélt, mint aki azért érkezik közénk, hogy megvilágítsa életünk történéseinek rejtett jelentését, megmutassa az események mélyét és a béke útját.
Elmondta, jövőre azon munkálkodnak majd, hogy Assisi városában találkozzanak egymással a zsidó és a palesztin barátaik, és párbeszédet folytassanak a testvériségről. A földrengés témájával is foglalkoznak: szeretnék megmutatni egész Olaszországnak azt a stratégiát, amellyel az 1997-es földrengést követően sikerült biztonságossá tenni a Szent Ferenc-székesegyházat.
Betlehem polgármestere, Vera Baboun az irgalmasságról és a megbocsátásról beszélt, ami oly fontos Palesztinában és az egész világon. Ferenc pápát idézte: a gyermekek a jelei annak, amit teszünk. Ha egy gyerek nem kap enni, az azért lehet, mert egy felnőtt nem ad neki enni. Egyetlen gyermek sem nőhet fel felnőtt gondoskodása nélkül – hangoztatta a polgármester asszony, aki a béke és a megbocsátás üzenetét hozta Betlehemből.
Nicola Alemanno, Norcia polgármestere elmondta, a szolidaritás számos gesztusa erőt ad a földrengést átélt lakosságnak, hogy felemelje a tekintetét, és a jövőbe nézzen. Marco Rufini, a város plébánosa kifejezte örömét, amiért hatvan­fős küldöttségük ellátogathatott Assisibe. Szent Ferencet gyakran ábrázolják a kereszt lábánál, amint átöleli azt. „Érezzük, hogy a mi keresztünket is átöleli, és segít viselni a súlyát” – mondta a plébános, és hozzátette: Amikor hazatérnek, sok változást nem tapasztalnak majd a városukban, de azt reméli, assisi útjuk után nagyobb béke, derű és remény él majd bennük, és lesz erejük az újrakezdéshez.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .