Küldj, Urunk, modern szenteket! – Jannsen Arnold emléknapja

Fotó: steyler.eu

 

A Kulturkampf idején a német katolikus egyház nem zárkózott be. Az állam által rájuk kényszerített korlátokat nyitottsággal, széles látókörű gondolkodással ellensúlyozták. Ekkor született meg az igény, hogy azok számára, akik missziós hivatást éreznek, házat hozzanak létre, ahol felkészülhetnek a szolgálatra. Janssen Arnold, aki akkor egyházmegyés pap volt, feladva kényelmes tanári állását, elvállata feladatot. Az egyházüldözés miatt Hollandiában, Steyl közelében hozta létre a missziósházat, s ezzel párhuzamosan 1875-ben életre hívta az Isteni Ige Társaságát is. A taglétszám gyors növekedése lehetővé tette, hogy már négy évvel később kiküldhetett két hithirdetőt Kínába: egyikük Freinademetz Szent József volt.
Janssen Arnold kiterjedt levelezés útján tartotta a kapcsolatot a világ különböző tájain szolgáló verbita szerzetesekkel, akik néhány év múltán már Kínától Dél-Amerikáig sokfelé megtelepedtek. S bár ő soha nem jutott el távoli földrészekre, írásaiban és életével is igazi missziós lelkületről és gondolkodásmódról tett tanúságot. Intenzív istenkeresése kiterjesztette látókörét, és erre biztatta rendtársait is.
Felismerte, hogy kizárólag férfi misszionáriusok nem juthatnak el mindenkihez, és bizonyos területeken a nők érzékenységére van szükség. Ezért Stollenwerk Boldog Mária Ilonával és Stenmanns Boldog Jozefa Hendrinával közösen megalapították a rend női ágát, a Szentlélek Szolgálói Missziós Nővérek közösségét. Az is világossá vált, hogy a misszió eredménytelen imádságos támogatás nélkül, ezért életre hívták a kontemplatív Szentlélek Szolgálói Örökimádó Nővérek rendjét is.
2003-ban II. János Pál pápa avatta őt szentté.

 

„Életszentség: téged bizony kevesen keresnek, kevesen becsülnek. Sok keresztény akar »rendes« emberré lenni, de csak kevesen akarnak szentté válni. A középszerűség korát éljük. Pedig, ha valamikor, úgy most kellenének az egyháznak a szentek, nem pedig középszerű emberkék. A veszély, amely a világot fenyegeti, éppenséggel nem középszerű… Küldj, Urunk, egyházadnak modern szenteket!” (Janssen Szent Arnold)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .