„Itt van az alkalmas idő”

Erdő Péter a bűnbánatról és a megtérésről beszélt.

„Nagyböjt negyedik vasárnapja van. A bűnbánat útját járva közeledünk Krisztus kereszthalálának drámájához és a feltámadás ünnepéhez. Egyházunk életében is drámai napokat élünk. XVI. Benedek pápa lemondása után készülünk a konklávéra, kérjük a Szentlélek segítségét, hogy csakis Isten akaratát követve és az egyház javát keresve választhassuk meg Szent Péter utódját” – fogalmazott Erdő Péter beszédében, amelyet magyarul kezdett, majd olaszul is összefoglalt.


A tékozló fiú példabeszédéből kiinduló homíliájának témája a mai „virtuális valóságban élő” ember volt, aki csak „sodródik”, miközben „kopnak, rongyolódnak körülöttünk a helyzetek és az adottságok”. De „eljön a pillanat, hogy fölemeljük a fejünket, és meginduljunk az eredeti tisztaság és szeretet felé”. Ahogyan Ady Endre fogalmaz Menekülés az Úrhoz című versében: „Be szép a régi kép, a tiszta, / Be szép volt a világon élni”.

Az egyház és minden hívő számára „most itt van az alkalmas idő, most kell felkelnünk, felemelnünk a fejünket, s ha nem találjuk a hazavezető utat, hát kérdezősködnünk kell a régiektől, hogy melyik út volt a jó (…), hogy ma is hazahívó szó, világosság, iránymutatás, örömhír lehessünk az egész emberiség számára” – buzdította a Santa Balbina-bazilikában összegyűlt híveket beszédében Erdő Péter bíboros.

Fotó: Bókay László

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .