Itália földjén

Hazánkfiai igen rég otthonosan érezhetik magukat az Örök Városban. Szent István király a Szent Péter sírja fölé emelt templom mellé zarándokházat építtetett a magyarok számára. A bazilika bővítésekor 1761-ben lebontották az épületet, hogy helyén megépülhessen a sekrestye. A mai székesegyház falán és a sekrestyébe vezető folyosón márványtábla őrzi ennek emlékét.

A frank zarándokok számára már 797-ben, Nagy Károly uralkodása idején épült ház a közelben. 1450-től pedig ugyanitt, a Campo Santo Teutonico kollégiumban német papok tanulhattak s tanulhatnak ma is, immár szeminaristákkal és világiakkal együtt. A kollégium, a hozzá tartozó templom és temető a Vatikán falain belül található. Az ősi német sírkertben magyar emlékekkel is találkozhat a látogató. Itt nyugszik egy székesfehérvári szeminarista, aki hallgatója volt a Collegium Germanicum et Hungaricumnak, valamint az Urbaniana Egyetem professzora, Ladomerszky Miklós és a Hittani Kongregáció egykori főügyésze, Csertő Sándor is. Itt temették el Mester Istvánt, a Papi Kongregáció munkatársát, a Szent István Ház vezetőjét is, akinek földi maradványait a rendszerváltozást követően Egerbe vitték.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..