A keresztes lovagok menedéke is volt

A Rómától alig száz kilométerre lévő városka, Bassiano is rejt hasonló kincseket. A városfallal körülvett településtől három kilométerre bújik meg hegyek-völgyek közt Santuario Crocifisso szentélye, melynek története a XIV. századig nyúlik vissza.

A remetelakhoz tartó lépcső egy kápolnába, onnan pedig egy szűk folyosón keresztül egy barlangba vezet. Itt egy másik kápolna nyílik, melyben Vincenzo Pietrosanti ferences barát fából faragott feszülete, a barokk kor csodálatos alkotása található.

A barlangba még az 1300-as évek elején érkeztek Szent Ferenc követői, de a hagyomány szerint a templomos lovagok is itt, illetve a köré épített erődítményben és zarándokházban találtak menedéket. Az épületegyüttes a hegyoldalhoz tapad; onnan indul a benyúló természetes barlang. Falán folyamatosan képződik a pára és csepeg a kövek közt átszüremlő víz. Ennek ellenére tizenhárom freskó található e helyen, melyek többek közt az angyali üdvözletet, Máriát a kis Jézussal, Krisztus kereszthalálát, szenteket és Szent Mihály arkangyalt ábrázolják. Külön kápolna őrzi Pietrosanti 1673-ban, egyetlen farönkből készített feszületét, melyet a hagyomány szerint alkotója böjtölve, péntekenként, térden állva faragott ki.

Fotó: Bókay László (Róma)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..