Istenre nyitott ablak volt

Az országos Mindszenty- zarándoklat hazai és határon túli résztvevői, akik közül többen gyalogosan, vagy különösen az iskolások, kerékpáron tették meg az Esztergomba vezető utat, fohászt mondtak azokért a vértanúkért és hitvallókért is, akik a mártírsorsú főpap társai voltak üldöztetése idején, valamint segédpüspökéért, Meszlényi Zoltánért, aki életét adta hitéért és hűségéért. A szentmisét Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mutatta be a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjainak, Paskai László nyugalmazott bíboros, érsek és Juliusz Janusz apostoli nuncius részvételével a hercegprímás sírja felett. Szentbeszédet mondott Székely János segédpüspök. A szertartáson részt vettek a politikai, kulturális és társadalmi élet képviselői is.

Az egyház és a haza érdekeit szem előtt tartó, a gyöngék, a jogfosztottak, az üldözöttek mellé álló főpásztorért mondott hálát homíliájában Székely János. Hangsúlyozta, hogy egy sötét és embertelen korszakban, a szavait tetteivel hitelesítő ember hűségével, áldozatvállalásával mutatta meg Mindszenty József, hogy milyen gazdag Isten jósága és szeretete. Szavai, amelyekben tisztességet, igazságot, szeretetet, békét és egyetértést hirdetett – ma sem veszítettek időszerűségükből. „Egyetértéssel a kis értékek is nőnek, egyenetlenséggel a nagy értékek is összeomlanak. Minden önmagában megosztott ország – mondja az evangélium – összeomlik.” Csak a hazáját és társait szerető ember képes áldozatot hozni a közösségért, küzdeni másokért – emelte ki szentbeszédében a segédpüspök. A mai globalizált világ emberének elemi szüksége van a valódi hitre és reményre, mert Isten igazságára, szeretetére figyelve tud csak kikerülni az egyre súlyosabbá váló társadalmi, morális válságból. Az apostolok, a vértanúk, a hitvallók tanúságtétele erőforrás az egyház, a nép számára, hiszen a felelősség, a jövőbe, az Istenbe vetett bizalom példáját hagyták ránk.

Mindszenty József édesanyja iránti szeretetét felidézve a szentmise résztvevői anyák napja alkalmából megemlékeztek az édesanyákról, nagyanyákról is. A szentmise után a papság, majd a zarándokok is levonultak a bazilika altemplomába, hogy koszorút s mécsest helyezzenek Mindszenty József és Meszlényi Zoltán sírjára, imádkozzanak boldoggá avatásukért.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .