A Szentlélek eljövetele – Remetekertvárosban

A később mártírsorsra jutott lelkipásztor kezdeményezte a Szentléleknek ajánlott templom építését, amelynek alapkövét 1937-ben tették le. A Kismarty-Lechner Jenő tervezte templomot az 1938-as Eucharisztikus Kongresszus keretében szerették volna felszentelni, de az építkezés anyagiak hiányában elhúzódott (valójában a mai napig sem fejeződött be), így az ünnepélyes szertartásra csak 1942-ben kerülhetett sor.

Hosszú ideig a szentély zárófalát takaró aranybarna függönyre erősített stilizált galamb szimbolizálta a templom titulusát. Majd 1982-ben Pogány Géza (1927-2001) festőművész elkészítette A Szentlélek eljövetele című képét, amelynek a főoltár fölé magasodó, gyertyalángot idéző „neogót” ív ad keretet. Burghardt Rezső és Bernáth Aurél tanítványa különböző képzőművészeti technikákat alkalmazott e hatvan négyzetmétert betöltő alkotásán. Műgyantás cementalapra festve, vörösréz és textil „berakásokkal” keltette életre a pünkösdi jelenetet. A plasztikus kép színhatása, „mozdulatlanságba merevedett dinamikája” a fényviszonyoknak megfelelően változik. Felfelé tekintő, várakozást, áhítatot, döbbenetet kifejező alakok állnak a végtelenbe vesző – aláhulló lángnyelvektől megvilágított – út mentén. Az öröklétre hívó, élethosszig tartó küldetés kezdetén…

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .