Istenkeresők udvara

A jeruzsálemi templom csarnokaival és udvaraival jelentősen különbözött az általunk ismert templomoktól. Ahelyett, hogy részleteznénk a Salamon király által épített hatalmas építmény-együttesnek az alaprajzát, most elégedjünk meg azzal, hogy a pogányok udvarának nevezett tér tulajdonképpen az istenkereső emberek találkozóhelye volt, ahol az igaz Istenről beszélgethettek, tájékozódhattak.

A Pogányok udvara elnevezésű első találkozót 2011 márciusában tartották Párizsban. Természetesen főleg értelmiségiek, egyetemi tanárok és más gondolkodók szóltak a számukra rejtőzködő Istenről. A barcelonai találkozó témája a művészet, a szépség és a természetfölöttiség volt. Francisco Torralba Roselló professzor szavai visszhangra találhatnak lelkünkben: „A művészet, a zene, a természet szépsége már önmagukban is Isten szépségének megnyilvánulásai.” Assisiben Ravasi bíboros Giorgio Napolitano olasz államfővel beszélgetett. Az egykori kommunista politikus megállapította, hogy Olaszországnak a gazdasági, politikai és társadalmi válság leküzdéséhez Assisi lelkületére van szüksége. A társadalomnak tisztáznia kell a „közjó” és az „általános érdek” fogalmát.


Legutóbb május elején a nyolcvanhét százalékban katolikusnak keresztelt, de erősen antiklerikális beállítottságú mexikói értelmiség látta vendégül a Pogányok udvarát. Ezúttal laicitás és természetfölöttiség volt a téma, amely iránt a professzorok és az egyetemi hallgatók részéről egyaránt nagy érdeklődés mutatkozott. A kötetlen párbeszéd jó hangulatban folyt, Ravasi bíboros kulturáltsága és hangulatteremtő képessége állta a sarat.

A laikus állam nem szükségképpen ateista állam. Az egyház és az állam autonómiája nem egymás ellen, sokkal inkább egymásért való. A legfontosabb pedig az, hogy a nemzeti egyetemen kiderült: nem csupán egy rendezvény erejéig tartott az érdeklődés. Elhatározták: a jövőben havi rendszerességgel folytatni kívánják a beszélgetést. A mexikói nép az istenkeresők népe.

(Következő lapszámunkban interjút olvashatnak Gianfranco Ravasi bíborossal a Pogányok udvaráról.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .