Isten szeretetéből élet fakad

Fotó: Loósz Róbert

 

Alsószentmárton a Pécsi Egyházmegye egyik legdélebben fekvő települése. A magyar–horvát határ közelében fekvő falu eredetileg főként délszláv származású lakosai a XX. század utolsó évtizedeire elvándoroltak, helyükre pedig – az addig a település határain kívül élő – cigány lakosság költözött. Alsószentmárton így már a 80-as évekre etnikailag homogén, kizárólag romák lakta településsé vált.
A Pécsi Egyházmegye tartja fenn a faluban működő Szent Márton Óvodát, amely idén ünnepli alapításának huszadik évfordulóját. Az intézmény 1998-as létrejöttének körülményeiről Jovánovics Ágnes vezető elmondta: indításának gondolata abból táplálkozott, hogy látták, a roma származású gyermekek az állami köznevelési intézményekben számos nehézséggel találkoznak, amelyek nagy része a nyelvhasználatból fakad. Az alsószentmártoni családok többsége ugyanis a beás nyelv muncsán nyelvjárását beszéli, így a gyermekek anyanyelve nem a magyar. Az óvodapedagógus a helyi plébánossal, Lankó Józseffel együttműködve és Mayer Mihály akkori pécsi megyéspüspök támogatásával létrehozta az egyházi fenntartású Szent Márton Óvodát, ahol az elmúlt húsz évben számos gyermek részesült nevelésben a számára megszokott kétnyelvű környezetben, intézményi keretek között. A jubileumi ünnepségen – amelyen részt vett Mayer Mihály nyugalmazott megyéspüspök is – Udvardy György megáldotta a máriagyűdi kegyszobor másolatát, amelyet az óvodában helyeztek el. A főpásztor hangsúlyozta, a szobor arra emlékeztet, hogy életünket, mindennapjainkat a Boldogságos Szűzanya oltalma alatt akarjuk élni. A megyéspüspök arra biztatta a gyermekeket, a szülőket és az óvoda dolgozóit, hogy forduljanak bizalommal a Szűzanyához, bátran érintsék meg a szobrot az óvodába érkezéskor és távozáskor.
A pécsi megyéspüspök az intézmény udvarán bemutatott szentmisén a szeretet fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta, az istenismeretre is a szeretet vezet, hiszen amikor szeretettel fordulunk egymás felé, amikor a másik ember javát akarjuk, akkor felismerjük, hogy Isten szeret bennünket, és jót akar nekünk. Az Atya szeretetének ismeretéből pedig élet fakad.
Ez a krisztusi szándék vezérelte az óvoda alapítóit, valamint mindenkit, aki az elmúlt húsz évben azon fáradozott, hogy az idejáró gyermekek is felismerjék: Isten szereti őket, irgalmas Atya. Udvardy György hozzátette: „Hisszük, hogy aki megtapasztalta Isten jóságát, az sokkal inkább helyt tud állni az életben, mintha nem hallott volna Istenről, és nem ismerné a parancsait.”

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .