Isten országának csodálatos búzamezője Mt 13,1–23

A magvetőről szóló történet talán a legismertebb jézusi példabeszéd. A magvetés ősi gesztus: a magvető pazarlóan szórja a földre a drága magokat, és közben fohászkodva reménykedik, hogy az elvetett magvak nem vesznek el, hanem néhány hónap múlva megsokasodva várják az aratást, s így a következő évre ismét meglesz az áldott, mindennapi kenyér.

Jézus önmagát hasonlítja a magvetőhöz: szavai „lélek és élet”, magukban hordozzák a mennyei búzamező ígéretét. Növekedés közben azonban veszélyek is leselkednek a vetésre. Jézus hármat említ ezek közül: a kemény, kitaposott gyalogutat, melynek földjébe a lehulló mag nem tud behatolni; a vékony, köves talajt, amelyben a mag nem tud mély gyökeret ereszteni, s a kigyomlálatlan töviseket, amelyek a búzánál gyorsabban növekednek, és elfojtják a búzaszálakat.


Jézus magyarázata szerint útfélre akkor esik a mag, ha a hallgató szíve olyan kemény, hogy a jézusi tanítás bele sem tud hatolni. Az ilyen embernek csak a füléig jut el e csendes hang, s a világ ezer más hangja elfojtja. A vékony, köves földre hulló mag a „percemberkék” esete. Ők minden újért azonnal lelkesednek, ám e lelkesedés szalmaláng csupán; azonnal kialszik, mihelyt elhamvadt az utolsó szalmaszál. A tövisek magyarázata a legmeglepőbb: Jézus szerint a tövisek a világias gondokat és a pénzvágyat jelentik. Nagy Szent Gergely pápa mondta: Lám, a gazdagságot és a fényűző életmódot az emberek nem szúró tövisnek, hanem kívánatos, kellemes környezetnek képzelik, pedig ezek rontják meg az ember szívét úgy, hogy már nem is képes ízlelni a szeretetet, és befogadni az Isten szerinti gazdagságot.

A példabeszéd csattanója azonban nem ezeknek a sikertelenségeknek a leírása, hanem a zárómondat: a Jézus által elvetett mag mégis csodás termést hoz! Jó termőföldbe vetett, érett búzakalászban láttam már, kivételesen, harminc búzaszemet, de hatvanat vagy százat sohasem. Jézus szándékosan mond ilyen nagy számot, hogy kiemelje az isteni vetőmag csodálatos termékenységét.

Fogadjuk szívünkbe a Jézus által elvetett magot, hálás szívvel és biztos reménységgel.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .