Az isteni szeretet ikonja

Mivel a Schönstatt ősszentélye volt az első szeretetszövetség megkötésének helyszíne, ezért a németországi Vallendar-Schönstatt fontos zarándokhelye a lelkiségi mozgalom tagjainak. A Schönstatt nemzetközi elterjedésével az egyes országokban meghonosodott közösségek saját nemzeti szentélyt építettek, amely pontos mása az eredetinek. Az azonos kialakítású kápolnák jelképezik a hűséget Kentenich atya alapításához. Óbudaváron 2005. április 2-án – II. János Pál pápa életének utolsó óráiban – szentelte fel Márfi Gyula veszprémi érsek az első magyar schönstatti szentélyt.

Az ünnepen szentmisét mutatott be a veszprémi érsek és Bíró László tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferens püspöke, a Magyar Katolikus Családegyesület elnöke. Szentbeszédében Bíró László Joseph Kentenich „mély üdvtörténeti látásáról beszélt”. Az alapító a Szűzanyával és a Szentháromsággal kötött szeretetszövetséggel fel akarta emelni a családot. Kentenich atya hasonlatával „a család az utolsó vacsora terme, olyan, mint a bárka a bűn árja közepette”. A Schönstatt mozgalom az ősi pünkösd megismétlése a XX. század sötét évtizedében. „A lélektől érintett emberek elzarándokolhatnak kegyhelyekre, és befogadhatják otthonukba a Szűzanyát úgy, ahogyan a házi szentélyekkel teszik ezt a schönstatti családok. A család így válik a szeretet megtestesülésének helyévé, így lesz az isteni szeretet ikonja” – hangsúlyozta a püspök.

A magyarországi mozgalmat eddig vezető négy házaspár – Ther Antal és Ágnes; Csermák Kálmán és Alice; Endrédy István és Cecília, valamint Gódány Róbert és Rita – átadta a jelképes stafétabotot a fiataloknak. Ezentúl Szelestei Gábor és Barbara, Kaposi László és Andrea, Soós Viktor és Zsuzsanna, valamint Radnai István és Márta irányítják hazánkban a Schönstatt hajóját.


A schönstatti családmozgalomban a házaspári kapcsolatra helyezik a legnagyobb hangsúlyt. A házastársak egységet képezve és egymást támogatva törekszenek az életszentségre. Ebben segít a Házaspárok útja, mely a keresztút mintájára járható végig Óbudaváron. Ötlete Tilmann Beller atyától származik. A tizenöt állomás a házasság fontos eseményeit, fel adatait, nehézségeit és korszakait jeleníti meg. A rajtuk látható, Ozsvári Imri grafikusművésznő által festett képek, a szentírási idézetek, feladatok átelmélkedésével a házaspárok megújíthatják kapcsolatukat. A Házaspárok útja itt, Óbudaváron valósult meg először, de mint azt Gertrud-Maria Erhard schönstatti Mária-nővér köszöntőjében elmondta, ma már Ukrajnában, Horvátországban és a németországi Schönstattban is megtalálható. Dusnokon éppen az ünnepséggel egy időben áldották meg az új Házaspárok útját.

A lelki megújulásra vágyó házaspárok ezen a forró szombati délutánon is végigjárhatták a másfél kilométeres utat Czigányik Zsolt és Anna vezetésével. Aki inkább árnyékos programra vágyott, az megnézhetett egy filmet az alapító Kentenich atyáról, Ozsvári Csabáról és Tilmann Bellerről. Mivel utóbbi nagy szerepet játszott a hazai mozgalom létrejöttében, ezért kialakítottak számára egy állandó emlékhelyet itt, Óbudaváron. A fiatalok pedig részt vehettek a mozgalom alapítójának életéről és munkásságáról szóló internetes vetélkedő döntőjén. S amíg a felnőttek visszatekintettek a múltba, hogy erőt gyűjtsenek a jövőre, a gyerekeket focibajnokság, játszóház és kézműves foglalkozás várta.

A sokféle program mellett azonban ezeknél fontosabb események zajlottak itt, Óbudaváron, mégpedig egész nap. Találkozások és beszélgetések. A Schönstatt családjai ünnepeltek.

Fotó: Baranyai Béla

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .