Isten ajándékai egymásnak
Fotó: Szombathelyi Egyházmegye

 

A Szombathelyi Egyházmegye leendő megyéspüspöke, Székely János is köszöntötte a 448 évfordulós házaspárt. Sokan közülük ebben a templomban kötöttek házasságot, ahogyan Gyuk Mihály és felesége is, akik éppen ötven évvel ezelőtt mondták ki az oltár előtt a boldogító igent. Seregély István eskette őket akkor még káplánként.
A szentmisét Székely János kinevezett szombathelyi megyéspüspök mutatta be a híveket elkísérő papsággal. A liturgia kezdetén Császár István egyházmegyei kormányzó köszöntötte a kinevezett főpásztort, majd a jelenlévők tapssal üdvözölték őt.
A mai nap a köszönetről szól: egymásnak és Istennek – mondta szentbeszédében Székely János. – Örülnék, ha szavakkal és gesztusokkal is kifejeznék, mennyi mindenért hálásak egymásnak. A Biblia arra tanít minket, hogy Isten a szeretet. A világ ebből a szeretetből lett. Isten arra teremtett minket, hogy megtanuljunk szeretni, megtanuljuk odaadni az életünket. Szent Pál apostol szerint a házasság nagy titok, Isten szeretetének elrejtett, az emberek által nem mindig felismert titkát hordozza, amely ott rejtezik a világ mögött, és amely Jézus keresztjében tárult fel. Ennek a titoknak a gyümölcse a házasság. A házaspárok szeretetében Isten szeretete visszhangzik. A férj és a feleség a teremtő Isten ajándékai egymás számára.
A homília után a házaspárok megerősítették az esküvőn tett fogadalmukat, majd Székely János megáldotta a jubilánsokat. A párok emléklapot kaptak az évforduló alkalmából. Az ünneplést az egyházmegyei könyvtár és látogatóközpont megtekintése, a székesegyházi kilátóban tett látogatás, valamint beszélgetések zárták.

 

Egy hozzászólás a(z) “Isten ajándékai egymásnak” bejegyzéshez

  1. Ágnes Szilágyi szerint:

    Szombathelyen kötöttünk egyházi házasságot 49 éve egy a ferences templomban minket ehhez segítő atyának köszönhetően. Beregszászi anyakönyvi kivonat és keresztlevél hiányában ezt hivatalosan nem engedélyezték. Ezek beszerzése akkor elérhetetlen volt. Igaz hogy utolsó kenetet követően bérmálkozhattam ezen okból P. Halmos Ábel OSB tanár segítségével hason korúak csoportjában. A most kárpátaljai püspök kérdésemre elmondta, hogy az egyházi iratokat csak a levéltárakban lehet elérni. Hány felebarátunknak okozhatott ez gondot?
    Szilágyi Ákos, Győr

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..