Ismét áll Rostás Pál szobra

A XX. század történelmi viharaiban tönkrement az emlékmű – csupán talapzata maradt az eredeti helyén, a főút mentén található Miasszonyunk-templom mellett. A szobor maradványait a szlovéniai nova-goricai múzeum kőtárában helyezték el. 2009-ben a múzeum munkatársai, valamint a helyi kultúregyesület és az önkormányzat kezdeményezte a szobor felújítását. Az olasz–szlovén határ közelében fekvő Budanje közössége történelmük fontos emlékének tartja a magyar huszár sírját. A költségek jelentős részét különböző szlovén intézmények, civilszervezetek és magánszemélyek adták össze, a többi előteremtése érdekében pedig a ljubljanai magyar nagykövetség széles körben gyűjtést hirdetett.


Példaértékű együttműködés alakult ki szlovének és magyarok, önkormányzati intézmények és civilszervezetek, szakemberek és önkéntes segítők között, nem csupán a pénzügyi háttér előteremtésében, de a felújításban is.

 

Rostás Pál halálának kétszázadik évfordulójára így ismét eredeti helyén áll a szobor. Az emlékművet november 15-én Hende Csaba magyar és Roman Jakic szlovén honvédelmi miniszter avatta fel, a megemlékezésen több mint kétszázan vettek részt.

 

Máthé László, a gyűjtést koordináló ljubljanai magyar nagykövetség diplomatája így fogalmazott: azzal, hogy segítettük ennek a történelmi emléknek az újjászületését, mindannyian hitet tettünk amellett, hogy egymás történelmi örökségének elismerése és megbecsülése nélkül nem létezhet békés és egészséges Közép-Európa.

 

Fotó: Pintér Tamás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .