Innen-onnan

Az orvosi Nobel-díj kritikája

Az idei orvosi Nobel-díj kitüntetettje Robert Edwards, aki a mesterséges megtermékenyítés atyja. Világszerte bírálják a morálisan megkérdőjelezhető módszer ilyen elismerését. Matthias Beck bécsi orvosprofesszor és erkölcsteológus szerint a kérdés összetett. A módszer egyrészt kétségtelenül segíthet a gyermekre vágyó szülőkön, másrészt azonban ehhez számos „halálra ítélt” embrió „előállítása” szükséges. (KAP)

A Szent Egyed Közösség barcelonai „Assisi”-találkozója

Október 3-5-én a Szent Egyed közösség és az érsekség szervezésében, az 1986-os assisi béketalálkozó szellemében megtartották a világvallások képviselőinek béketalálkozóját. Az idei találkozó mottója az Együtt élni válságok idején. A népek családja Isten családja volt. A mintegy háromezer résztvevő, köztük a világ nagy spirituális hagyományainak háromszáz képviselője három földrajzi egységgel, Közel-Kelettel, Afrikával és Európával kapcsolatos kérdésekről tanácskozott.

A szentatya üzenetében megállapította: „Ebben a válságos és nehézségekkel teli időszakban, amelyre egyre nagyobb súllyal nehezedik a globalizáció, a vallások arra kaptak meghívást, hogy megvalósítsák sajátos hivatásukat a béke szolgálatában.” Aztán arra buzdította a találkozó résztvevőit, hogy folytassák tovább a párbeszéd útját, amely véglegesen megszünteti majd a félreértéseket és a bizalmatlanságot. (VR)

A pápa két új könyve

XVI. Benedek két művének megjelenése várható – jelentette be a Herder és a vatikáni kiadó a frankfurti könyvvásáron. 2011. március 11-én egyszerre több nyelven lát napvilágot Jézus-könyvének második kötete. Ennek középpontjában Jézus szenvedéstörténete és feltámadása áll. November 24-re várható A világ világossága című interjúkötet megjelenése. A kötet szerzője a német Peter Seewald. A beszélgetések középpontjában XVI. Benedek pápaságának első öt éve, feszültségei állnak. (KNA)

A prágai érsek egyház és állam viszonyáról

Dominik Duka prágai érsek reméli, hogy a Cseh Köztársaság és a Vatikán viszonyát jogi szempontból tisztázni fogja a 2002-ben kötött alapszerződés előkészületben lévő ratifikációs parlamenti vitája. A vagyonjogi kérdéseket szakbizottságok tisztázzák. „Az egyház mostanáig nem tudta leküzdeni a kommunisták által terjesztett előítéleteket” – nyilatkozta az érsek. (KAP)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .