Innen-onnan

Kórházépítés Haitiben

  
A felmérések szerint jelenleg mintegy hatszázezer ember
él még ideiglenes menekülttáborokban

A katolikus egyház elsősorban az egészségügy terén tevékenykedik. Az egyesült államokbeli katolikus egészségügyi szervezet a Szalézi Szent Ferenc Kórház újjáépítésén dolgozik, amely az építési munkálatokat követően mintegy kétszáz ágyas lesz.
A kórházépítési terv mellett a katolikus közösség számos, úgynevezett mikroprojektet is megvalósít. A felmérések szerint jelenleg mintegy hatszázezer ember él még ideiglenes menekülttáborokban. (VR)

Cserháti Ferenc New Yersey államban

A külföldön élő katolikus magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök hosszabb lelkipásztori látogatáson tartózkodik az Egyesült Államokban és Kanadában. A püspököt május 13-án Vas László, a New Jersey államban található Passaic magyar plébánosa fogadta New Yorkban. A főpásztor meglátogatta a Szent Istvánról elnevezett passaici magyar iskolát; találkozott a gyerekekkel, az oktatókkal és a szülőkkel. New Brunswickban, a Szent László egyházközségben szentmisét mutatott be, és a hivatások világnapja alkalmából a papi és szerzetesi hivatások sürgető gondjára irányította a figyelmet. Arra biztatta a fiatalokat, hogy figyeljenek Isten hívó szavára, és bátran vállalják a szép és nemes papi hivatást, hiszen a nyugati magyar egyházaknak különösen nagy szükségük van a külföldi fiatal magyar papi hivatásokra. A szentmise után a brunswicki magyarok központjában, a közeli amerikai magyar atlétikai klub dísztermében fogadáson találkozott a magyar hívekkel.

A passaici Szent István-templomban hét fiatalt részesített a bérmálás szentségében. A szentmisét ünnepi fogadás követte az egyházközség Mindszenty József bíborosról elnevezett dísztermében. Az egyházközség néptánccsoportja gyermektánc-bemutatót tartott.
   
Május 16-án az Egyesült Államok keleti partjain élő magyar papok találkozójára került sor a passaici Szent István plébánián. Idén júliusban a fairfieldi (CT) Szent Imre plébánián megszűnik a ferences jelenlét, és így a magyar szolgálat. A matawani máriapócsi kegyhely és kolostor jövője is aggasztóan bizonytalan, hiszen a magyar görög katolikus szerzetesek itt sem tudnak utánpótlásról gondoskodni. Továbbra is megoldatlan a magyar szolgálat a New Yorki Szent István plébánián, ahol Vas László tart magyar szentmiséket. A papi találkozó végén az Amerikai Magyar Katolikus Liga közgyűlése újraválasztotta vezetőségét. Cserháti Ferenc püspökkel (képünkön) koncelebrált Csete Iván (Forestburgh, New Yrk), Erdei József OSBM (Matawan, New Jersey), Pintye Lajos OFM (Fairfield, Connecticut), Varsányi Vilmos (Providence, Rode Island) és Vas László (Passaic, New Jersey). (MK)

 A legrégibb templom

Török régészek Laodicea ókori város legrégibb keresztény templomának romjait találták meg. Celal Simsek ásatásvezető régész május 18-i nyilatkozata szerint a templomot 313 és 320 között építhették. Jövőre kerülhet olyan állapotba, hogy megtekintheti a nagyközönség. Laodiceáról a Jelenések könyvében olvashatunk. Ma Törökország délnyugati részén, Denizli város közelében fekszik. (KAP)

A pápa Rapid Wien-trikót kapott

Christoph Pelczar bécsi „focilelkipásztor” május 19-én a Szent Péter téren átnyújtott XVI. Benedek pápának egy zöld-fehér Rapid Wien-trikót, XVI. Benedek felirattal. Pelczar az alsó-ausztriai Weikendorf lengyel plébánosa, és évek óta a Rapid csapatánál az ifik „lelki edzője”. (KAP)
 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .