Innen-onnan

Az egyházmegye vezetője az elmúlt hónapokban már több gyanús csomagot is kapott. A mexikói kormány a történtek után fokozott védelmet rendelt el a bíboros számára. Ismeretes, hogy a pápa 2012-ben a dél-amerikai országba látogat. A mexikói média erre hivatkozva napokig visszatartotta a merényletkísérletről szóló hírt. (KAP)

 

Letartóztattak egy nővért Sri Lankán

Teréz anya nővérei Srí Lanka-i gyermekotthonának vezetőjét azzal vádolják, hogy gyermekekkel kereskedett. Ő visszautasítja a vádakat. Mint mondja, az otthon legálisan ad örökbe gyermekeket. A nővért és két rendtársát november 25-én fogták el, utóbbiakat azonban szabadon engedték, míg az intézmény vezetőjét börtönbe zárták. Két nappal korábban a rendőrség átkutatta az állami fennhatóság alatt álló otthont, ahol gyermekeket és nevelőket kérdezgettek, és dokumentumokat foglaltak le. A rend tartományfőnöke november 26-án a szigetállamba érkezett, hogy meglátogassa a letartóztatott nővért. (KAP)

Gyilkosságok Burundiban

Megöltek egy horvát szerzetesnőt és egy olasz önkéntest a kelet-afrikai Burundi államban, egy olasz nővért pedig súlyosan megsebesítettek. November 27-én több fegyveres férfi rontott be a rendházba, ahol hidegvérrel végeztek a horvát nővérrel. Az önkéntest az olasz szerzetesnővel együtt túszul ejtették, majd lelőtték. Az önkéntes azonnal belehalt sérüléseibe, a nővért viszont megműtötték, így már túl van az életveszélyen. Két feltételezett támadót elfogtak. A nővérek és az önkéntes a rendház szomszédságában lévő kórházban dolgoztak. XVI. Benedek pápa részvéttáviratában azt írja: „Az áldozatok a betegekért és a szegényekért adták az életüket.” (KNA)

A bérmálás Csehországban

A cseh katolikus egyház újabb felkészülési évet kezdett a Szent Cirill és Metód jubileumi évre. A cseh püspöki konferencia az ország minden plébániáján meghirdette a bérmálás évét. A főpásztorok arra buzdítják papjaikat, hogy lelkipásztori szolgálatukban helyezzenek nagyobb hangsúlyt a bérmálás szentségére – nemcsak a felvételére készülők, hanem minden hívő esetében. (SIR/VR)

Iszlamisták győzelme

Az egyiptomi parlamenti választások győztese a szavazatok negyven százalékával a Muszlim Testvériség iszlamista párt, a második helyen a szalafista Al Nur párt végzett. Ezért a szakértők a nem hívők, a keresztények és az emancipált nők tömeges elvándorlásától tartanak – írja egy brit politológus, Michael Weiss a The Telegraph december elsejei számában. A választási eredmény még nem hivatalos. A január 25-i forradalom óta Egyiptomban növekedett a keresztényellenesség – jelentették kopt keresztény sajtóforrások. (KAP)

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .