Innen-onnan

A Diario de Navarra címû napilap a kitüntetett méltatásában hangsúlyozta, hogy az egyetem a szakmai életút és a tudományos tevékenység elismeréséért adományozta a díszdoktori címet. A Navarrai Egyetemet 1952-ben alapították. Jelenleg húsz kara van. A campuson található az egyetemi klinika, és az egyetemhez kapcsolódó intézmény a barcelonai székhelyû IESE (Instituto de Estudios Superiores de la Empresa) üzleti iskola is. (MK)

 “Ökumenikus” karácsonyfa a Szentatyának

 Ebben az évben a Szent Péter téren Ukrajnából érkező karácsonyfa fog állni. Szvjatoszláv Sevcsuk kijevi görögkatolikus nagyérsek az ország ajándékát ökumenikus gesztusnak szánja – jelentette a RISU ukrán katolikus hírszolgálat. A nagyérsek azt javasolta a moszkvai patriarchátushoz tartozó ukrán ortodox egyháznak, hogy együtt adják át a pápának a fát. (KNA)

Tuniszban iszlamista többség

Az október 23-ai tuniszi parlamenti választások nyertese az iszlamista Ennahdha párt, amelynek Rachid Ghannouchi a vezetője. A parlament kétszáztizenhét mandátumából kilencvenet nyertek el. A győztes párt eddig szélsőségessége miatt be volt tiltva. (KAP)

Egyiptomi szélsőségesek előretörése

Samir Khalil Samir egyiptomi jezsuita iszlámszakértő azzal számol, hogy Egyiptomban november végén a szélsőséges iszlamista mozgalom kap többséget a szabad választásokon. Ők ugyanis a legjobban szervezettek – nyilatkozta Linzben október 27-én. Már most is a saria iszlám jog érvényesül. Jóllehet Egyiptomban nyolcvan éve van kötelező elemi iskola, a lakosságnak még ma is negyven százaléka írástudatlan. (KAP)

 A Caritas segélye Törökországnak

A törökországi Van földrengés sújtotta területére hálózsákokat szállít a törökországi Caritas. A katasztrófa sújtotta területen még kaotikus a helyzet. A Caritas az október 23-i földrengés halálos áldozatainak számát ezerre becsüli, a sebesültekét hatezerre. (KNA)

Szudáni áldozatok

A régóta reménykedve várt és júliusban megvalósult független Dél-Szudánban ez év eleje óta több mint ezerötszáz személy vált a törzsi harcok áldozatává, és több mint hetvenháromezer embernek kellett elmenekülnie falujából az etnikai erőszak következtében. (CiG)

Julia Timosenko börtönbűntetése ellen

Szvjatoszláv Sevcsuk ukrán katolikus kijevi nagyérsek tiltakozott Julia Timosenko ellenzéki vezető hétévi börtönre ítélése ellen. Az ukrán igazságszolgáltatást az ukrán katolikus RISU hírszolgálat szerint „államunk egyik legnagyobb túszának” nevezte október 15-én. A Timosenko-per csak a jéghegy csúcsa – hangsúlyozta. A börtönökben embertelen viszonyok uralkodnak, és hiányos az orvosi ellátás. (KAP)

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .