Imahét a keresztények egységéért

A Krisztus-hívők egységéért végzett imanyolcad országos megnyitó istentiszteletére január 15-én, vasárnap este hét órakor a budapesti Szent István-bazilikában kerül sor. Az idei hét mottójául az első korintusi levél tizenötödik verséből választottak idézetet: …mindnyájan el fogunk változni. A találkozó résztvevőihez Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és Szebik Imre nyugalmazott püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke levéllel fordult, melyben többek közt azt írják: „A verseny nemes formái minden korban lelkesítő erővel hatottak. A győzelem vágya mindig fontos motiváció volt a sportban, kultúrában, zenében, tudományban, műveltségben való megmérettetés során. Ám a verseny ártalmatlan és lelkesítően nemes formáiban szükségszerűen ott vannak a vesztesek is. Ha pedig a gazdasági élet mozgatórugójaként működő kegyetlen versengést vagy a népek és nemzetek hatalmi rivalizációját nézzük, akkor a verseny humanista ártalmatlansága végképp ködbe vész. Az ez évi Egyetemes Imahét apostoli tanítása azonban felfed egy titkot. Annak a győzelemnek a titkát, amelynek egyetlen vesztese van: a halál. (…) A Szentháromság Isten örökkévaló, a halál fölötti győzelme által megváltoztat bennünket. Ez az elváltozás az utolsó napon a feltámadást jelenti, addig pedig a nem hiábavaló fáradozásra való készségünk és képességünk gyakorlását. Jézus a versengés kísértésébe esett tanítványait egy minősített versenyre hívja: aki első akar lenni, legyen az utolsó és legyen mindenki szolgája. Bűnös természetünk elváltozás, átváltozás, átformálódás nélkül erre képtelen, de az átformáló erő Krisztusban itt van közöttünk. Az Imahét nyolc napja arra rendeltetik, hogy ez az átformálódás Krisztus híveiben világszerte valósággá legyen.”

 

Az imahét záró eseménye az Apostoli Szentszék útmutatásának megfelelően a zsidó–keresztény találkozó lesz, mely a Budapest-Terézvárosi Avilai Szent Teréz-plébániatemplomban január 22-én, vasárnap délután fél ötkor kezdődik.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .