Ima a szomáliai kalózok foglyaiért

Idén már kétszáztizennégy újabb támadásról érkezett hír, amely huszonhat hajót érintett. Ötszázhuszonkét tengerész még mindig kalózok foglya. A támadásokat főleg Szomália partjainál hajtják végre, de a tengeri kalózkodás kihívást jelent az egész világ számára. Globális, átfogó választ igényel, mivel a könnyen és azonnal megszerezhető nyereség délibábja a nemzetközi bűnszervezetek figyelmét is felkeltette.
    
Az Elvándorlók és Úton lévők Pápai Tanácsa felhívást intéz a kormányokhoz és a nemzetközi szervezetekhez, hogy mielőbb juttassák vissza szeretteikhez a fogságban élő tengerészeket. A hajótulajdonosok megelőző intézkedésekkel garantálják tengerészeik biztonságát, ne csupán szállítmányaikat biztosítsák be. Kalóztámadás esetén pedig, ha a tengerészek fogságba esnek, gondoskodjanak hozzátartozóik azonnali támogatásáról.
    
A foglyul ejtett tengerészek ne veszítsék el a reményt, hogy hamarosan viszontláthatják szeretteiket. A tengerészek hozzátartozói forduljanak vigasztalásért a Stella Maris (tenger csillaga) központokhoz, amelyek biztos kikötőt és a reménység világítótornyát jelentik. A keresztény közösségek imádkozzanak Máriához, a tenger csillagához, hogy oltalmazza a tengeren dolgozókat minden veszélytől, és támogassa mindazokat, akik a kalózok foglyaként életük sötét pillanatait élik át.
A kalózok vessenek véget bűntetteiknek, ébredjenek tudatára annak a súlyos drámának, amelyet az érintetteknek okoznak, bánjanak a tengerészekkel tisztelettel és emberségesen.
   
A Tengeri Apostolkodás szervezet munkatársai készen állnak arra, hogy együttműködjenek a kormányokkal, a nemzetközi szervezetekkel, a hajótársaságokkal és a szakszervezetekkel az elrabolt tengerészek szenvedésének enyhítése, a családtagjaiknak való lelki támasznyújtás érdekében – olvasható a pápai tanács által május 26-án kibocsátott közleményben. (VR)
 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .