Így „kisebbedem”

Fotó: Association Jean Vanier

 

A nyolcvankilenc éves Jean Vanier azt írta, a vizsgálatok szerint a szívét tápláló fő artéria záródott el. Mentőautó vitte be a compiègne-i kórházba, ahol megműtötték. Mivel „komoly pihenésre” van szüksége, egy egyházmegyei fenntartásban lévő tengerparti házba vonult vissza, ahol keresztény embereket fogadnak be gyógyulásuk idejére.
„Jól érzem magam, de nyilvánvaló, hogy a szívem gyengébb, mint volt, ahogyan én is – fogalmazott Jean Vanier. – Hosszú és igazi pihenésre van szükségem, hogy visszanyerjem az erőmet, és elfogadjam a kevesebb tevékenységgel teli életet.”
Ezért a Bárka közösség alapítója úgy döntött, február elejéig nem vezet lelkigyakorlatokat, és lemondta minden tervezett programját. „Radikális változás ez, amely arra hív, hogy ebben az időszakban nagyon csendes életet éljek – olyat, amelynek során megtanulok együtt élni a gyengeségeimmel és a törékenységemmel, és így »kisebbedem«.”
Jean Vanier úgy fogalmazott: várja, hogy legyen ideje elmélyedni abban, mit jelent megmaradni Istenben, megmaradni Jézusban, aki azt mondja: „Maradjatok meg szeretetemben” (Jn 15,9). Hozzátette: „Kicsit olyan lesz ez, mint egy újjászületés.”
Ez az új élet elengedést is jelent. „Nem lesz részem – ahogyan eddig – abban a kegyelemben és örömben, amit az élő barátságok, mások segítése és a találkozások jelentenek.”
Ehelyett komoly és szórakoztató szövegek olvasásával, sétával, a madarak énekének hallgatásával telnek majd a napok, és megtapasztalja a sómentes ételek fogyasztásának „örömét”. „Ez az élet nemcsak az ég felé fordul, hanem a föld felé is, ahol annyi öröm és csodálatos dolog van” – zárta beszámolóját Jean Vanier.

Forrás: Thetablet.co.uk
Fordította: Szalontai Anikó

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .