Igazságkeresés

Na, jó, egy-egy könyv elolvasása is lehet ilyen tapasztalat, de azt hiszem, ez a mostani nem az a könyv lesz, amely esetleg könnyed megtérésre vezet, bár nagyon helyesen megállapítja, hogy a kereszténység a legizgalmasabb dolog a világon. Korrekten összefoglalja ugyan mindazt, amit a hitünkről tudni kell, leszögezi, hogy célja, hogy eljussunk az igazságra, még ha az olykor kellemetlen is, ám épp ezért nem annyira a „kezdő” keresztényeknek való. Sokkal inkább való azoknak, akik már egészen biztosak a hitükben, csak esetleg itt-ott még hiányosak az ismereteik, tudják ugyan, de nem pontosan, hogy erről meg arról a kérdésről mit is tanít a hitünk. Persze azok számára sem lehet haszontalan, akik csak úgy érdeklődnek az iránt, hogy mi az egyház álláspontja bizonyos kérdésekben, vajon mit gondolnak a katolikusok az evolúcióról, más vallásokról, az ateizmusról, az abortuszról, az eutanáziáról, a szexualitásról és minden másról.


Aki keres, aki régóta vágyik valamire, csak még maga sem tudja, mire, akit hív valami belső, valami isteni, annak ez a könyv túl tömény lesz és túl didaktikus. A kiadvány nagyon szép, könnyen áttekinthető, jól felépített, de kissé talán tankönyvízű. És mivel a német eredeti még 2009-ben jelent meg, Ferenc pápáról szó sem esik benne, márpedig szavai, tettei kihagyhatatlanok napjaink kereszténységéből. Egyszóval a könyv olvasásakor másfelé, a körülöttünk lévő világra is érdemes tekingetni ahhoz, hogy fogalmat alkothassunk arról, mit is jelent a hit a mindennapokban. Persze a szerző senkit sem akar meggyőzni, egyszerűen csak leírja, amit tudni kell, és ezt jól is teszi. Mert, ahogy az egyik történetben írja, misszionáriusoktól azt kérdezték az indiánok, akiket csak néhány éve fedeztek fel a brazil őserdőben: „Isten már kétezer éve eljött közénk, és ti csak most jöttetek ide, hogy elmondjátok ezt nekünk?”

 

Kicsoda Jézus Krisztus?

„Ha a pápának és vele az egész Egyháznak igaza van, hogy igaz, amiben hisznek, akkor a kereszténység a legizgalmasabb dolog a világtörténelemben. Olyannyira izgalmas, hogy képes megváltoztatni az egész világot és benne minden egyes embert. Jézus Krisztust nem elég újítónak, jótevőnek vagy zseninek tartani; sem pusztán prófétának…” Részlet a Keresztény ember a modern világban című könyvből

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .