Igazi példakép

Lakatos Péter kispesti káplán, a budapesti Leö­vey Klára Görögkatolikus Gimnázium, Közgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola iskolalelkésze, az MTA Nyelvtudományi Intézetének fiatal kutatója sokévi tudományos munkájának eredményeit foglalta össze a mintegy 260 oldalas disszertációban. Témája a romani–magyar kétnyelvűségből eredő iskolai hátrányok okai és megoldási lehetőségei. A téma egyedisége többeket megérintett. Lakatos Péter rendkívül magabiztosan adott választ minden kérdésre: érezhető volt a hozzáértése és az ügy iránti szívbéli elkötelezettsége is.
Megható volt, amikor a bizottság kihirdette, hogy Lakatos Péter maximális pontszámmal, vagyis summa cum laude eredménnyel méltó a doktori címre. A legszebb mozzanat mégis az volt, amikor Kocsis Fülöp érsek javaslatára a professzorok, papok és kutatók, rokonok és barátok, romák és nem romák együtt énekelték el a kari tanácsteremben a görög­katolikus húsvéti imádságot, amit azután romani nyelven is megismételtek Péter atya rokonai.
A jelenlévők olyan esemény részesei lehettek, amely előrébb vitte a tudományt, ugyanakkor megérintette a szíveket. Péter atyának egy szabolcsi faluból az ELTE BTK kari tanácsterméig vezető útja kitartó munkáról tanúskodik, ám ő minden megnyilvánulásában elmondja: mindezért csakis Istené a dicsőség, és hálás szívvel gondol segítőire, támogatóira, családjára.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .