Ifjúsági központ Botfán

A rendszerváltás utáni években a botfai Hüvös-kastélyt a Nyolc Boldogság katolikus közösség tette lakhatóvá. Miután ők elmentek innen, az épület gazdátlanná vált. A további működtetést a Mindszenty József Általános Iskola és Gimnázium – melynek fenntartója a Notre-Dame Női Kanonok- és Tanítórend – alapítványa vállalta el. A rendről annyit érdemes tudni, hogy Pierre Fourier és Alexia Le Clerc hozta létre Franciaországban, 1597-ben, azzal a céllal, hogy megtanítsák a gyerekeket „Isten szeretetére és az írás-olvasás ismeretére”. Magyarországra, Zalaegerszegre még Mindszenty József hívta őket. Az épület tulajdonosa, Zalaegerszeg városa most megállapodást kötött a Notre-Dame renddel. E szerint tíz évig ők üzemeltetik a kastélyt.


Mint azt Illyés Zoltán, az intézmény igazgatója elmondta, szerettek volna egy olyan helyet létrehozni, ahol a fiatalok az iskolán kívül is hasznosan tölthetik az idejüket. Először Zalaegerszeget és vonzáskörzetét célozták meg – a katolikus iskolákat, plébániákat –, de ma már az egész országból várják ide az érdeklődőket.

 

Az épületben ötven fő számára tudnak szállást biztosítani. Több nagyobb helyiség is van itt a közösségi összejövetelek számára. A házhoz egy nagyon szép park és egy hatalmas pince is tartozik. Az utóbbi helyet adhat más rendezvényeknek: volt itt már koncert és táncház is.

 

A Mindszenty Ifjúsági Ház egyik fő tevékenysége erdei iskolák szervezése, nem csak katolikus oktatási intézmények részére. Így egyfajta missziós szerepet is betöltenek. De plébániai lelkigyakorlatok és cserkésztáborok is voltak itt. Tartott már a ház falai között sikeres hétvégét a MÉCS fiatal pároknak, az AVE pedig egyedülálló szülőknek.

 

Az érdeklődők további információt találnak a www.botfaihaz.hu internetes oldalon.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .