Idén is elstartol a Mária Maraton

Fotó: Lambert Attila

 

 Szabó Tamás, a Mária Út Közhasznú Egyesület elnöke elmondta, hogy a zarándokúttal a búcsújárás és a zarándoklat ősi hagyományát szeretnék feléleszteni új, korszerű formában. E célt szem előtt tartva rendezik meg immár másodszor a Mária Maratont, amelyre nem csupán a különleges teljesítményekre képes embereket várják, hiszen rövidebb távokra is bárki bekapcsolódhat, erre a szervezők lehetőséget biztosítanak.
Szabó Tamás megjegyezte, akár az is lehetséges, hogy kisebb csoportok tagjai felváltva fussák le az egy napra kijelölt negyvenkét kilométeres távot. Az eseményhez különböző indulási időpontokkal túrakerékpárosok is csatlakozhatnak. A tervek szerint a kerék­párosok naponta kétszer akkora utat tesznek majd meg, mint a futók.
Makai Viktória hétszeres magyar bajnok ultramaraton-futó arról beszélt, miként jutott arra az elhatározásra, hogy idén családjával futja végig a távot. Egy nő az oviban anyuka, a munkahelyén munkaerő, otthon családanya, a futórendezvényeken pedig futó – mondta. Szeretné, hogy a Mária Maratonon ezek a szerepek mind egyszerre jelenjenek meg, s gyerekei is megtapasztalhassák, milyen csodálatos dolog a futás, ami közelebb segíti az embert Istenhez, a transzcendenshez. Emellett azt is megérthetik általa: mindenkinek vannak talentumai, amelyekkel élni kell.
Kovács „Kokó” István ökölvívó is részt vesz majd a Mária Maratonon. Mivel versenyidőszakban rendezik meg az eseményt, így csak egy rövidebb szakaszt fut le a távból. Szerinte a világban nagyon sokan lelki válsággal küzdenek. Azért látni hatalmas tömegeket a színvonalas futóversenyeken, és sok amatőr futót a környezetünkben, mert a futás segíti a lélek tisztulását, és közelebb emeli az embert a transzcendenshez. Hangsúlyozta: a Mária Maraton, bár komoly fizikai teljesítményt igényel, nem verseny, sokkal inkább zarándoklat – lehetőség a fizikai teljesítményen túl az elcsöndesedésre, a megállásra.
A szervezők azt is kérték, hogy azok a települések, amelyeken áthaladnak majd a zarándokok, a tavalyi példát követve idén is szervezzenek helyi programokat, sportrendezvényeket. A cél az, hogy minél több ember részt vehessen a zarándoklaton, akár csak egy rövidebb időre, és minél többekhez eljusson a Mária Út szellemisége.
Sóskuti-Varga Gergely, a Zarándok Turizmusért Nonprofit Zrt. munkatársa hangsúlyozta, mindenkinek – vagyis a „keresőknek” is – ajánlja a részvételt, hiszen amint Kovács „Kokó” István is mondta, sokaknak adhat támaszt egy-egy ilyen, a testet is próbára tevő zarándoklat. Kiemelte, a szervezők minden lehetséges segítséget megadnak ehhez.
A részletekről és a jelentkezés feltételeiről a Mária Maraton honlapján (mariamaraton.mariaut.hu) lehet tájékozódni.
A rendezvény védnökei: Székely János római katolikus püspök, Kocsis Fülöp görögkatolikus metropolita és Fabiny Tamás evangélikus püspök.

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .