I. Aram örmény katholikosz a Vatikánban

Az örmény delegáció lerótta tiszteletét II. János Pál pápa sírjánál, majd imádkozott a Szent Péter-bazilika Világosító Szent Gergelyről, az örmények apostoláról elnevezett udvarában. Ezután került sor XVI. Benedek és I. Aram testvéri találkozójára az Apostoli Palotában. A Szentatya megállapította: a kölcsönös találkozások az utóbbi években közelebbi kapcsolatok kialakulását eredményezték a katolikus egyház és az örmény apostoli egyház között. A pápa utalt az örmény szentekre, vértanúkra és teológusokra, akik gazdagították az egész egyház örökségét.

Reményét fejezte ki, hogy a párbeszéd tovább halad, és tisztázza a teológiai kérdéseket, amelyek a múltban elválasztották a két egyházat egymástól, amelyek ma nyitottabbnak tűnnek a megegyezés irányában. Meggyőződésének adott hangot, hogy a nemzetközi bizottság jelenlegi munkája, amely Az egyház természete, tanítása és küldetése című témával foglalkozik, megfelelő megvilágításba tudja majd helyezni a teológiai párbeszéd sajátos kérdéseit, és megoldást talál rájuk. „Az apostoli hagyomány növekvő megértése és értékelése – amelyben osztozunk – hozzájárul ahhoz, hogy hatékonyabban tegyünk tanúságot közösen azokról a spirituális és erkölcsi értékekről, amelyek nélkül igazságos és emberséges társadalmi rend nem létezhet” – mondotta XVI. Benedek pápa.

I. Aram 25-én vesperást vezetett a Szent Bertalan-templomban, ahol imát mondott a XX. század vértanúit, közöttük az örmény népirtás áldozatait idéző emlékmű előtt. A látogatás keretében I. Aram örmény pátriárka találkozott a Római Kúria több vezetőjével, megbeszélést folytatott Walter Kasper bíborossal, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának elnökével.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .