Húsvéti előkészületek

A templomokban vasárnapról vasárnapra lelkigyakorlatokat, zenés áhítatokat, elmélkedéseket tartottak. Pécsett nagyböjti és bűnbánati ökumenikus elmélkedést szervezett a Kereszténydemokrata Néppárt helyi képviselete. Ezeken a találkozókon papok, lelkészek vezettek elmélkedéseket, mondták el nagyböjti gondolataikat, hogy segítsék a jelenlévők lelki előkészületét. Mayer Mihály püspök a nagyböjt elején áldotta meg Liptód templomában azt a keresztutat, melyet egy család újíttatott fel. A Házas Hétvége lelkiségi mozgalom hívta össze tagjait március másodikára, amikor közös nagyböjti szentmisén vettek részt. Virágvasárnap élő passiójátékkal várták az érdeklődőket, Bátaszék Nagyboldogasszony-templomában. A mintegy hetven főt megmozgató misztériumjáték minden évben sok száz hívőt vonz a városba.

A pécsi székesegyházban hamvazószerdától nagypéntekig minden héten szerdán és csütörtökön reggel negyed hétkor tartottak nagyböjti elmélkedést és szentmisét, péntekenként pedig keresztutat. Szintén a székesegyházban Jelenits István piarista szerzetes tartott triduumot március közepén. Nagycsütörtökön délelőtt az olajszentelési szentmisén részt vett az egyházmegye papsága. Itt mutatta be Mayer Mihály püspök az ezeréves jubileum előtt álló egyházmegye új kiadványát, A pécsi egyházmegye ezer éve címmel. Nagypénteken a bazilikában az este hat órai szertartás előtt tartottak keresztúti ájtatosságot, nagyszombaton pedig húsz órakor kezdődött a húsvéti vigília. A csodálatosan felújított pécsi kálvárián nagyböjt péntekjein nagy számban vettek részt a hívek a keresztúti ájtatosságokon.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .