Horvát nemzetiségi nap

Fotó: Koprivanacz Kristóf

 

A rendezvényt a Kalocsai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat szervezte meg, Szabó László elnök vezetésével. Az elmúlt évekhez hasonlóan Antunovity János püspök születésének évfordulójához kapcsolódott a találkozó. Antunovity János (1815–1888) Kunbaján született nemesi családból, amely rokonságban állt az almási Antunovics birtokos családdal. 1842-ben lett almási plébános. 1859-ben Kalocsára került kanonoknak, majd nagyprépost lett, végül 1876-ban boszniai választott püspök. A bunyevác ön­tudat felébresztőjeként tartják számon. 1888-ban Kalocsán halt meg, itt is temették el.
A rendezvény kulturális programmal kezdődött, majd az egyházmegye horvát hívei ünnepi szentmisén vettek részt a Nagyboldogasszony-főszékesegyházban. A szentmisét Mirko Štefković címzetes apát, a Szabadkai Egyház­megye titkára, archívumkezelője mutatta be.
A mise záróáldása után az ünneplők a Katona István-ház elé vonultak, ahol megkoszorúzták Antunovity János püspök emléktábláját. Az ünnepen Horvátország pécsi konzulátusa is képviseltette magát, megjelentek az országos, valamint a megyei horvát nemzetiségi önkormányzatok vezetői is. Nagy számban vettek részt az eseményen a főegyházmegyében élő horvát nyelvű hívek Vaskútról, ­Hercegszántóról, Dusnokról, Bátyáról, valamint több más településről. Az ünnep hivatalos részét vacsora követte, majd késő estig tartott a táncház. A főegyházmegyét Polyák Imre nemzetiségi püspöki helynök, valamint Szűcs ­Tibor főesperes, kanonok képviselte a rendezvényen.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .