Homokból készült betlehem

Fotó: Vatican News

 

A Szent Péter téren álló monumentális homokbetlehem megalkotója, Rich Varano amerikai homokszobrász Florida államban nőtt fel. Gyerekként rengeteg időt töltött azzal, hogy homokból különböző alkotásokat készített az édesapjával. Azt azonban soha nem gondolta volna, hogy egyszer majd ez lesz a főállású foglalkozása… Huszonévesen jött rá, hogy meg lehet élni a homokszobrászatból – azóta nem is foglalkozott mással.
A mélyen hívő katolikus családból származó szobrász egész évben utazik és alkot; az elmúlt tizenhét évben állandó résztvevője volt a hivatásos homokszobrászok számára szervezett nagyszabású jesolói eseménynek, amelyen az észak-olaszországi üdülőváros tengerpartján betlehemi és más szentírási jeleneteket alkotnak homokból a művészek.
Idén ez a hagyomány eljutott a Vatikánba is, a Szent Péter térre, Jesolo városa és a velencei patriarkátus közös ajándékaként. A homokszobrászok két helyszínen dolgoztak: a Vatikánban és Jesolóban. A tengerparton hét ószövetségi jelenetet formáztak meg az első emberpár megteremtésétől Krisztus megszületéséig. A vatikáni Szent Péter téren álló, homokból épített betlehem jóval nagyobb ezeknél: csaknem annyi homokból készült, mint a jesolói hét jelenet összesen. A Máriát, Józsefet, a gyermek Jézust és egy angyalt ábrázoló, 16 méter széles és 5 méter magas alkotást december 7-én leplezték le.
A szobrász a Catholic News Agencynek elmondta, a vatikáni dimenziókhoz képest az ő munkájuk szinte eltörpül, csupán egy apró színfolt a hatalmas egészben. Tizen­öt napot töltöttek a tényleges faragással – az azt megelőző héten már zajlottak az előkészületek –, november 17-én látott munkához a négy szobrász.
Varano szavaiból az is kiderült, hogy három évvel ezelőtt kezdték megszervezni a Szent Péter téri homokbetlehemet – ennyi idő kellett ahhoz, hogy idén megvalósulhasson. A szobrászmunka mint­egy 175 munkaórát vett igénybe. Művészeti vezetőként és főszobrászként neki kellett három társat választania maga mellé: egy orosz, egy cseh és egy holland kollégára esett a választása.
A munkafolyamatot aprólékosan meg kell tervezni és szisztematikusan végrehajtani, ebben a műfajban nemigen lehet menet közben változtatni. A 700 tonnányi homokot Jesolóból szállították Rómába, mert annak az alapanyagnak a minőségét ítélték megfelelőnek. A művészek azonban nem a tengerparti homokot, hanem a Jesolóhoz közeli Dolomitokból származó tömörített folyami homokot használják az alkotásaik elkészítéséhez.
Arra kérdésre, hogyan éli meg, hogy művei nem maradandóak, Rich Varano azt felelte: számára, és valószínűleg sok más művész számára is, az öröm és az elégedettség az alkotás folyamatából fakad, a jutalom pedig maga az elkészült mű.

Forrás: Catholic News Agency
Fordította: Verestói Nárcisz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .