Hol a te Istened?

Fotó: Pécsi Katifi

 

Péntek kora délután a máriagyűdi kegyhelyre sorra érkeztek meg a lelkes résztvevők. Az érkezők között voltak olyanok is, akik gyalog vagy biciklivel tették meg a Pécs–Máriagyűd távot.
Egyre hangosabban lehetett hallani a sátorcövekek leverésének hangjait, meglepett kiáltásokat a viszontlátás öröme miatt, vagy éppen társasjátékozókat, hiszen színes welcome-program várta az érkezőket. Jó hangulatú egymáshoz kapcsolódásokkal, tánccal, zenével, nevetéssel, berendezkedéssel telt a délután hátralevő része, majd a 7 órai szentmisével – melyet Berecz Tibor ifjúsági referens pap mutatott be – hivatalosan is kezdetét vette a találkozó.
A vacsora befejeztével, egy rövid, vidám, táncos, nyári hangulatú játék után az ismerkedésé lett a főszerep. Tibi atya szociometriai módszerre épülő, egymásra hangoló bevezetőblokkja után Hoffmann Kata a háláról és annak megéléséről vezetett kiscsoportos beszélgetést. Hoffmanné Toldi Ildi pedig egy mozgásos, magunkra, egymásra és Istenre figyelő másfél órával ajándékozta meg a jelenlevőket, Csön-csön gyűrű – Isten keresése egymás tenyerén címmel. Lezárásként kiscsoportonként egy-egy élő szoborban mutathatták meg a résztvevők az együtt megtapasztalt hitélményt. Az ifjúsági találkozó első napja közös énekléssel és imával zárult.
Másnap reggel zenés ébresztővel indult a tábori élet, majd a reggeli zumbától már az is frissnek érezhette magát, akinek nehezebben nyíltak ki a szemei.
A reggeli és a zenés hangolódás után a főelőadó, Versegi Beáta-Mária nővér, a Nyolc Boldogság közösség tagja osztotta meg gondolatait az istenkeresésről: hol, merre, miben, kiben tapasztalható meg Isten jelenléte vagy éppen hiánya. Szóba került a szentmise szakrális hagyományainak megélése is; az, hogy csak megszokásból veszünk-e részt a különböző, mély szimbolikájú részekben, vagy valóban átéljük, hisszük és befogadjuk Krisztust. Az előadó fölhívta a figyelmet arra is, hogy bár sokszor elfoglaltak vagyunk, nem szánunk időt az imádságra, elcsöndesedésre, Isten mégis ott van, keres, hív minket, és nemcsak a kötött, megszokott imaformákban szólhat hozzánk, hanem akár egy séta közben is. Mindannyiunk számára máshol, más formában rejtezik, és mindenkinek a maga feladata föllelni őt, a kapcsolódási pontot vele.
Az előadás után kérdéseket tehettek föl a résztvevők a nővérnek, majd kisebb csoportokban is megoszthatták a témával kapcsolatos gondolataikat, megélt tapasztalataikat. Ebéd után csendes pihenő következett, melynek ideje alatt az augusztus eleji međugorjei ifjúsági találkozóra, a Mladifestre utazók tartottak előtalálkozót.
A délután hátralevő részében különböző műhelyek közül választhattak a résztvevők: volt lehetőség kézműveskedésre, hogy szavak nélkül is kifejezhessék Istenhez való kapcsolatukat, Beáta nővér az imádságban való Istenhez kapcsolódásról tartott műhelyt. A jelenlevők döntésekről, felelősségről beszélgethettek Kis Brigittával (Pure program), illetve műhelyek keretében zárult a párkapcsolati előadás-sorozat idei évada is. Jelen voltak a Karitász képviselői, a Gesztenyés közösség tagjai pedig a közösségbe tartozásról vezettek beszélgetést, Horváth Sarolta és Kollár Dorottya az El Caminóról, illetve a panamai ifjúsági világtalálkozóról mesélt. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról és a most induló ministránsreferatúráról a standoknál tudakozódhattak az érdeklődők.
Udvardy György pécsi megyéspüspök mutatta be az esti szentmisét, többek között az újmisések koncelebrálásával. Homíliájában a főpásztor kitért döntéseinkre, hangsúlyozva, hogy azokat szabadon jó meghozni, ahogy Szűz Mária is tette az angyali üdvözletkor, Erzsébet meglátogatásakor. Az idei találkozó mottójával (Hol a te Istened?) kapcsolatban hangsúlyozta, mennyire fontos keresnünk erre a kérdésre a választ, hogy növekedhessünk a hitben és az Istennel való kapcsolatban.
Vacsora után a kiengesztelődés révén kapcsolódhattak Istenhez és egymáshoz is a fiatalok, megoszthatták az Istenről alkotott képüket és élményeiket arról, mikor érezték gondoskodását. Az este zenés szentségimádással zárult, melyet tanúságtételek tettek színesebbé.
A találkozó zárónapján az újmisés papoknak, Molnár Eriknek, Kárász Gábornak és Kovács Józsefnek tehettek föl kérdéseket a fiatalok a hivatásukról, elhívásukról, szokásaikról, napirendjükről.
A záró szentmisét a három újmisés pap együtt mutatta be. Homíliájában Kárász Gábor annak jelentőségére hívta fel a figyelmet, hogy Krisztust szeressük és megszerettessük másokkal. Arra biztatta a fiatalokat, hogy bárányok legyenek, és ne farkasok, mert Jézus a bárányok pásztora, és róluk gondoskodik. Utalt Szent
II. János Pál pápa szavaira: lényeges, hogy legyenek életszentségre törekvő fiatalok, akik lelkesen viszik tovább az örömhírt. Prédikációja végén arra hívta a résztvevőket, hogy a szeretet tüzét és az igazság világosságát soha ne tévesszék szem elől.

Forrás: MIT Médiacsoport/Pécsi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .