„Hivatásgondozás” a családban

Bíró László püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferense előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy a hivatásgondozás elképzelhetetlen egészséges családok nélkül. Az egészséges család a természetes alap: a családok evangelizálása megelőzi a hivatásgondozást. A családban kell elsajátítani azt az alapkészséget, hogy az életét az ember oda tudja ajándékozni másoknak – abban az életállapotban, amelyre Isten meghívja. Minden ember szívében ott van a várakozás Istenre. A hivatásgondozás nem ügyes stratégia kérdése, hanem Isten ajándéka és az élő egyház jele. A mi feladatunk felerősíteni, hallhatóvá tenni Isten hívó szavát. A hivatásgondozás alapvetően lelki formálás: Isten szeretetét kell felszítani az emberek szívében. A világos és átlátható tanúságtétel az, amely felébreszti a vágyat Krisztus követésére. A hivatás válasz Isten szavára, nem pedig emberi kezdeményezés.

Papp Miklós görög katolikus lelkész, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola tanára Az életvezetés etikája címmel tartott előadást. A mai kor emberének hibás gyakorlata, hogy csak szakmai képzésére fordít energiát, és nem tanulja meg az életét kézbe venni. Például lehet valaki kiváló mérnök, de esetleg nem képes a házasságban felmerülő problémákat megoldani. Életünket akkor tudjuk jó irányba vezetni, ha felismerjük Isten vonzását, és ebben a meghívottságban kezdünk élni. A meghívásra adott személyes válaszunk életünk alapdöntése, amely az úgynevezett életdöntésekben és a mindennapok döntéseiben valósul meg.Balog Gyula egri szemináriumi rektor személyes tapasztalatából kiindulva arról beszélt, mekkora ajándék, ha valaki egészséges családban nőhet fel. A papnevelők tapasztalata is azt mutatja, hogy a családok evangelizálása, a plébániák ifjúsági és családközösségeinek megléte nagyon fontos a jó papi és szerzetesi hivatások felismeréséhez és vállalásához.

A délután folyamán a családokkal foglalkozó lelkiségi mozgalmak közül a Schönstatt, a Mécs és a Házas Hétvége mozgalom mutatkozott be. A konferencia záró szentmiséjét Erdő Péter bíboros mutatta be.

F. Á.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .