Hivatás a szeretet erejében

Idén Erdő Péter bíboros, érsek ünnepi szentmise keretében az esztergomi bazilikában áldozópappá szentelte Almásy Tamást és Molnár Miklóst, s velük együtt két szalézi szerzetest, Flavio Depantát és Claudius Miisquittát. Hét papnövendéket, Cseh Zoltánt, Fejes Csabát, Kampfmüller Sándort, Kelemen Lászlót, Kulcsár Sándort, Lőrincz Zoltán Pétert és Szili Andrást pedig diakónussá szentelt. A szertartáson részt vett a gyémántmisés Paskai László bíboros, nyugalmazott érsek, Székely János segédpüspök, valamint a főegyházmegye papsága. A bazilikában a szülőkön, testvéreken, rokonokon, barátokon és ismerősökön kívül jelen voltak azok a hívek is, akik a helyi közösségekből kísérték el a szentelendőket életük nagy örömünnepére.


   
A főpásztor szentbeszédében kiemelte, hogy a hívők közösségében meglévő szentségi szereteterő által az egyház szeretetközössége jellé válik a világ számára. Isten felénk irányuló szeretete amellett, hogy példát jelent, erőt is ad számunkra. „Ennek a szeretetnek a kiválasztott eszközei a felszentelt püspökök, papok és diakónusok. Személyes életüknek is a Jézus Krisztus iránti különleges szeretetet kell sugároznia. Ezzel erősítik, lelkesítik, irányítják, táplálják szentségekkel és tanítással az egyház közösségét” – mondta, majd hangsúlyozta: a nőtlenség vállalásával és megtartásával a pap különleges lelki közösségbe kerül Krisztussal, ami kimeríthetetlen erőforrás tanúságtétele és szolgálata számára.
   
A papszentelés liturgiája a mindenszentek litániájával folytatódott, amelynek idejére a felszentelendők a teljes önátadás jeleként a földre borulnak.


   
A papszentelés leglényegesebb mozzanata, amikor a szentséget kiszolgáló főpap imádság közben kézrátétellel átadja a Krisztustól kapott áldozópapi hatalmat és küldetést az előtte térdelő jelöltnek. Ily módon veszi hatalmába a Szentlélek a kiválasztottat, hogy kellő ereje legyen küldetésének és tisztségének betöltéséhez.

A főpásztor felszentelő kézrátételét követően a paptestvérek is kézrátétellel, majd öleléssel és kézcsókkal fejezték ki elhatározásukat, hogy a felszentelteket befogadják az egyházmegye papi közösségébe. A beöltözés után az új papok kezét a főpásztor megkente illatos olajjal, majd átadta nekik a hívő nép áldozati adományát, a kenyeret és a bort, hogy azokat Krisztus testévé és vérévé változtassák, Jézus áldozatát az Atyának ajánlva.
   
A szertartás után a felszenteltek együtt miséztek a főpásztorral, majd első papi áldásukban részesítették Erdő Péter bíborost. Végül közösen megáldották mindazokat, akik részt vettek az ünnepi szentmisén, és imádságukkal segítették őket lelkipásztori hivatáshoz vezető útjukon.

Fotó: Cser István
 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .