Hitük miatt a rács mögött

Most pedig azzal vádolják, hogy hittérítő tevékenységével harcot indított az iszlám ellen. A rendőrök hatezer keresztény könyvet és CD-t találtak nála, s ő maga mondta, hogy tizenkétezer bibliát osztott már szét. Tárgyalását Pir-Abbaszi bíró vezeti, akit csak „vérbíróként” emlegetnek. Az Európai Unió beutazási tilalmat mondott ki rá, mert sorozatosan megsérti az emberi jogokat. Áldozata Szaid Abedini lelkész is, akit nyolc évre ítélt el. Családjával sem tarthatja a kapcsolatot. Ő és Bordbar (aki végül tíz évet kapott) a hírhedt Evin börtönben van, ahol sok újságírót, tudóst, aktivistát és keresztényt tartanak fogva.


Siráz városában őriznek négy másik keresztényt, őket júniusban ítélték el. Egyiküket, Vahid Hakkanit ugyancsak egy razzia során tartóztatták le. Több mint egy évet töltött rács mögött, anélkül, hogy ügyét tárgyalták volna, s még óvadék ellenében sem engedték el. A kihallgatások során csak csuklóbilincsben és lánccal a lábán léphetett be a tárgyalóterembe. Három és fél évet kapott. Noha a bántalmazások miatt bélvérzésben szenved, s állapota kritikus, nem részesülhet megfelelő orvosi ellátásban. Komoly betegsége ellenére kezelés nélkül tartják fogva Behnam Irani lelkészt is. A kétgyermekes családapa húsz éve tért át az iszlámról a kereszténységre, s hamarosan lelkész lett. 2006-ban vették először őrizetbe. Két évvel később feltételest kapott, majd 2010-ben istentiszteleten rontottak rá, de óvadék ellenében távozhatott, ám egy év múlva ismét becsukták. A fegyházban, ahol negyven, gyilkosságért és drogkereskedésért elítélt között tartják fogva, a foglyokat kínozzák. A lelkészt is megverték, vérző gyomorfekélye lett.

 

Hitehagyás miatt ítélték halálra Juszuf Nadarkhani lelkészt is, akit viszont tavaly váratlanul elengedtek. Ő tizenkilenc évesen vette fel a kereszténységet, az iszlámot sosem gyakorolta, csak a szülei voltak muszlimok, mégis áttéréssel vádolták. 2009-ben került börtönbe, egy év múlva mondták ki rá a halálos ítéletet. A döntés azonban olyan nemzetközi felháborodást váltott ki, hogy ügyét újratárgyalták. Három évet kapott, ám ezt sem kellett letöltenie: szabadon bocsátották, felesége és gyermekei odakint várták. Védőügyvédje Mohamed Ali Dadkhah volt, aki bár muzulmán, sok keresztényt védett, s akik nem tudtak fizetni, azokat ingyen képviselte. 2001-ben a Nobel-békedíjas Sirin Ebadival emberi jogi védelmi központot alapított, amelyet azonban a hatóságok 2008-ban megszüntettek (Ebadit aztán a Nobel-békedíjtól is megfosztották). Három évvel később Dadkhah börtönbe került, tavaly óta az Evin foglya. Kilenc évet kapott, s tíz évre eltiltották a hivatásától.

 

(forrás: CSI)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .