Hittudományi diákköri konferencia

A főiskola több kezdeményezésének is – például az Országos Középiskolai Katolikus Hittanversenynek is – az volt a célja, hogy a rendezvényeken keresztül a társadalom figyelmét a hitéleti szakokra és az egyházi hivatásokra irányítsa, ösztönözze a hittudományok hallgatóit a társadalom javát szolgáló kutatásokban való részvételre, valamint hatékonyan járuljon hozzá ahhoz, hogy megismertesse a doktori iskolák követelményszintjét. A konferenciát megnyitó Gyulay Endre püspök és Kozma Gábor rektor megfogalmazta, hogy a verseny egyúttal tanúságtétellé is vált a résztvevők keresztény hitéről, valamint az áldozatos munka vállalásának fontosságáról és öröméről, amely teológiai tanulmányaikat jellemzi.

A konferenciára huszonnégy előadó érkezett a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemről, a szabadkai Teológiai Kateketikai Intézetből, az Evangélikus Hittudományi Egyetemről, a Károli Gáspár Református Egyetemről, a Debreceni Református Hittudományi Egyetemről, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskoláról, valamint a győri, a pécsi, a veszprémi és a szegedi hittudományi főiskolákról. A munka három szekcióban folyt, mindegyikben külön hirdettek eredményt. A biblikus szekcióban Lukács Ottilia (Kolozsvár) ért el első helyezést Az Istentől való elhagyatottság mint a szenvedés forrása az ószövetségi panaszdalban című dolgozatával. A szisztematikus teológia, pasztorális és gyakorlati teológia, valláspedagógia összevont szekcióban első helyezett Poór Péter lett A halál okozta veszteségek feldolgozása című dolgozatával. Az egyháztörténelmi és egyházművészeti összevont szekciót Kiss Attila (Veszprém) nyerte Szent Benedek Regulája egykor és ma című dolgozatával. A legjobb pályamunkák megjelennek a Szegeden kiadott Deliberationes című tudományos folyóirat tematikus számában, és a helyezettek meghívást kaptak a XX. Szegedi Biblikus Konferenciára, amelyre idén augusztus 31. és szeptember 2. között kerül sor.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .