Hittel, szeretettel az ellátottakért

A szociális otthonok, gyermekvédelmi intézmények munkatársai, valamint az ellátottakat rendszeresen látogató plébánosok, lelkészek részvételével zajló rendezvényen Maczkó Mária eMeRTon- és Magyar Örökség-díjas énekművész Szeretni küldött, Aki megteremtett című zenés tanúságtétele alatt valóban megnyílt az ég. Népénekei és katartikus erejű imája létraként vezette hallgatóságát egyre feljebb és feljebb. Nemcsak az adventi koszorú gyertyalángjába feledkeztek bele a tekintetek; a szív sóhajaként felszálló énekes fohász porszem-létünk végességére is emlékeztetett.

Ezt követően bemutatták az SZGYF Somogy Megyei Kirendeltsége által készíttetett, A hit hídján című filmet, amely a rendezvénysorozat jelentősebb állomásait eleveníti fel, megszólítva a fenntartót, politikusokat, ellátottakat, közreműködőket. A lírai alkotás láttán arról is képet kaphattak a jelenlévők, hogy ezekben az intézményekben a hitélet szerencsére élő valóság. A lelkigondozás rendszeres jelenlétet kíván a sokszor túlterhelt papoktól, lelkészektől, ám ők nagy örömmel vállalkoznak e misszióra. A feladat pedig nem más, mint az idősebbeket visszavezetni a valláshoz, a fiatalokat pedig megismertetni a hit titkaival. A barcsi Együtt-Egymásért Szociális és Gyermekotthonban működő Színkottás zenekar tagjai három ünnepváró dallal érkeztek a konferenciára.

Tolnai Mária és Gombos Péter egyetemi oktató Szó és mozdulat – Színház és drámapedagógia a kaposvári Zita Speciális Nevelőotthonban címmel számolt be egyebek mellett arról, hogy miként oldja a szorongást, a gátakat és az előítéleteket, illetve hogyan erősíti a bizalmat a drámajáték. Ezt követően bemutatták A hit hídján című kötetet. Ebben az elmúlt időszak lelki történéseiről számolnak be a megyei kirendeltség munkatársai, illetve válogatást közölnek a szociális intézmények lakói számára Őszikék címmel meghirdetett országos pályázatra érkezett alkotásokból.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a találkozóra küldött köszöntőlevelében arra kérte a jelenlévőket, hogy segítsék egymást, de főként azokat, akiknek kevés az erejük ahhoz, hogy egymaguk kitárják a kapukat. A szociális ágazatban dolgozókról többek közt azt írta: „Nagy kincs van rájuk bízva: kicsik, elesettek, szükséget szenvedők. Általuk épül híd ember és ember, egyén és közösség között

Fotó: Kovács Tibor

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .