Ajándék az ünnepelttől

A legjelentősebb beruházás a rendház és részben a hozzá kapcsolódó Váci Piarista Gimnázium és Kollégium több hónapon át tartó, mára csaknem teljesen befejezett energetikai korszerűsítése. A ráfordított összeget és a hosszú távú előnyöket tekintve mindenképpen kiemelkedő fontosságú ez a fejlesztés.

– A több mint százötvenmillió forint összegű beruházás megvalósítását nagyrészt európai uniós pályázati támogatás tette lehetővé. Ami a fejlesztés tartalmát illeti, a fő hangsúly a nyílászárók cseréjén volt, de a világítás korszerűsítése és a fűtőtestek szabályozható kapcsolóval való felszerelése is belefért a költségvetésbe. Rendkívül lényeges, hogy a környezettudatosság és a takarékosság jegyében egy napcellás kis erőművel is gazdagodtunk. A rendszer már most is besegít az energiaszükségletünk biztosításába, a jövőben pedig a megtermelt energiafelesleg bekerülhet majd az országos hálózatba – mondta az energetikai beruházásról Futó Béla, a gimnázium és kollégium igazgatója.


A rendház és a hozzá tartozó templom külső renoválása már régóta időszerű volt, de a piaristák visszatérése után mostanra sikerült előteremteni a munkálatokhoz szükséges anyagi forrást. Eddig az oktatás feltételeinek biztosítására koncentrált a rend.

– Ki kell emelni, hogy rendházunk Köztársaság úti homlokzatának felújítására az egyházmegye és Beer Miklós püspök úr támogatásával, a város, magánvállalkozók, gazdasági társaságok hozzájárulásával, valamint az öregdiákok és a hívek közadakozásának köszönhetően nyílt módunk. Például egy korábban itt végzett szakember teljes egészében magára vállalta a Mária Terézia-kapu helyreállítását. Öröm volt megtapasztalni az összefogást, és öröm látni az igazán szép végeredményt – fogalmazott Futó Béla.

A város egyik emblematikus épületének számító kéttornyú Szent Anna-templom külső renoválásával kapcsolatban az iskolaigazgató elmondta, hogy azt a Magyarországi Piarista Rendtartomány finanszírozta, tekintettel a váci letelepedés háromszáz éves jubileumára.

Az épületegyüttes homlokzata új színt kapott, pontosabban visszanyerte a régit, ugyanis a templom belső udvar felőli falán a szakemberek felfedezték a korábbi időszakokból származó fehér és szürke festés nyomait.

Fotó: Ribáry Zoltán

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .