Hitem: kegyelem

A Hitem: kegyelem című kötetet a nagyhéten mutatták be a Libri könyváruházban, ahol V. Nagy Viktória újságíró kérdezte a kötet szerzőjét és riportalanyát. Viszonylag ritka esemény, ha Erdő Péterrel közvetlen beszélgetésen vehet részt az ember, hiszen legtöbbször szentmiséken, lelkigyakorlatokon, „hivatalos eseményeken” találkozhatunk a főpásztorral. Ez alkalommal V. Nagy Viktória élt is a lehetőséggel, és a személyes beszámolókat, vallomásokat tartalmazó könyv kapcsán személyes hangvételben beszélgetett Erdő Péterrel a könyvben is érintett témákról: gyerekkoráról, családi körülményeiről, iskoláiról, tanárairól, papi hivatásáról.

Így került szóba az is, miként fogadta tavaly karácsony táján a felkérést erre a vallomásos kötetre. A főpásztor bevallotta, „némi averzióval” gondolt eleinte a vele való beszélgetésen alapuló könyv megjelentetésére, hiszen – mint mondotta – ezek sokszor túl könnyeddé válnak, s nem lesznek olyan megfontoltak, mint egy komolyabban átgondolt írásmű. A címre utalva kitért arra is, hogy bíborosi jelmondatául is hasonlót választott („Kezdetben nem volt más, csak kegyelem” -, s ennek mélyebb dogmatikai vonatkozásai inspirálták arra, hogy végül eleget tegyen a felkérésnek a riportkötetre. Mint mondta: annak kinyilvánítása, hogy a hit ajándék, s mint ilyen, isteni kegyelem, nem lehet magánügy. Minden hívőnek kötelessége, hogy tanúságot tegyen erről, a püspöknek pedig még inkább elöl kell járnia a misszionálásban, akár világi fórumokon is. A főpásztoroknak ehhez a misszióhoz a világ nyelvét is beszélniük kell a teológia mellett, hiszen a kereszténységtől távol álló emberek gondolkodásmódját, nyelvét is ismerniük kell. Az üzenet legfőbb eszköze a sajtó, a média, melyben meglehetősen ritka a pontosság és az objektivitás, emiatt pedig torzul az egyházról alkotott képe az embereknek.

Ezért volt fontos – mondta Erdő Péter bíboros -, hogy az egyház múlt évben kilépett az utcára a városmisszió alkalmával. Az egyhetes rendezvény bebizonyította, hogy több programját érdemes gyakrabban megrendezni, mint például a „nyitott templomok éjszakáját”, amikor nem hívők is betértek a templomokba. A városmissziók által kezdett folyamatot vezeti tovább az öt európai város azáltal, hogy a jövőben közösen támogat Európán kívüli akciókat, mint például a Szent Egyed közösség afrikai AIDS gondozói munkáját, amelyre minden érsekség komoly összeget adományoz.

Kérdésekre válaszolva a bíboros elmondta: a kötetben is szól a vallások közti párbeszédről, melynek ő egyik előmozdítója kíván lenni. Mint mondotta, az ökumenikus, illetve a zsidó-keresztény párbeszéden túl egyre fontosabb az iszlámmal folytatott dialógus, hiszen ez a vallás mind nagyobb teret hódít Európában is. A könyvbemutató végén Erdő Péter könyvét azzal ajánlotta az olvasóknak, hogy némiképp megjelenik benne papi ars poeticája is, melynek mozgatórugója a kegyelem.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .