Hiteles felvilágosítás a drogokról

Az Iskolai drogprevenció Egerben és környékén – másKÉP-MÁShogy című programmal a szervezet jogosulttá vált arra, hogy prevenciós foglalkozásokat tartson Heves megye területén az általános és középiskolák számára. Ez a minősítés az eddigi szakmai munka hivatalos elismerése, megerősítése is.

 

A minősítéssel a jogalkotó (20/2012 EMMI-rendelet) célja az volt, hogy iskolai prevenciós foglalkozásokat csak a minősítés szigorú feltételeinek megfelelő szervezetek tarthassanak.


A program célkitűzései között szerepel, hogy a 13–18 éves fiatalok hiteles tájékoztatást kapjanak a legális és illegális drogokról, el tudjanak határolódni a szerhasználattól, valamint konkrét segítséget vehessenek igénybe, amennyiben már szerhasználók. Az interaktív kiscsoportos foglalkozások alkalmával a szolgálat munkatársai nagy hangsúlyt fektetnek az értékekre, a képességekre, az önismeretre és a káros szenvedélyek elutasítására.

 

A program elején és végén egy bemeneti és egy kimeneti állapotfelmérés történik, amellyel lemérhető a szerhasználattal kapcsolatos attitűdök, ismeretek és vélemények változása. A már tizenöt éve létező, korábbi prevenciós programok is tovább működnek majd, de útjára indul egy tíz alkalomból álló foglalkozássorozat, amelynek során strukturált beszélgetésekkel, játékos és szituációs feladatokkal, konfliktuskezelési és kommunikációs technikákkal segítik elő a kábítószer-használat megelőzését.

 

Az egri RÉV az elmúlt évben hét iskolában négyszáztizennégy diáknak tartott drogprevenciós foglalkozást. Az Egri Főegyházmegyei Karitász fontosnak tartja a kábítószerrel kapcsolatos megelőző és ártalomcsökkentő tevékenységet. Ezért különösen hangsúlyos szerepet tölt be programjában az úgynevezett „party service”, amelynek keretében az egri RÉV munkatársai a szórakozóhelyeken keresik meg a fiatalokat, felvilágosítást nyújtanak számukra a drogfogyasztás ártalmaival kapcsolatban, a már drogok hatása alatt állókat pedig ártalomcsökkentéssel és elsősegéllyel támogatják. 2013-ban háromszázhúsz fiatallal kerültünk kapcsolatba a party service programjainkon.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .