Hit, nagylelkűség, hazaszeretet

Fotó: Merényi Zita

 

A lovagkirály emlékévét záró szentmisére különleges ereklyét hoztak el Esztergomból, a Főszékesegyházi Kincstárból. A Szent István, Szent Imre és Szent László relikviáit tartalmazó kollektív ereklyetartót az apszist a hajótól elválasztó korláton helyezték el, a bal oldalon, jobbra pedig a Szent László-herma egy másolata volt látható.
A szentmisén jelen volt Gaál Gergely országgyűlési képviselő, a Szent László-év tanácsadó testületének elnöke és Lomnici Zoltán, a testület tagja, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke.
Az emlékévet záró szentmise főcelebránsa és szónoka Erdő Péter bíboros, prímás volt. „Gazdag lelki és kulturális program után hálát adni gyűltünk most össze, és kérjük szent királyaink támogatását nemzetünkre” – köszöntötte a főpásztor az egybegyűlteket. Szentbeszédében hangsúlyozta: Krisztushoz méltó tettekre van szükségünk. Ebben nekünk, magyaroknak nagy példaképünk Szent László király, akinek jubileumát idén ünnepeltük. Számos ünnepség, kongresszus, körmenet és liturgia emlékezett meg róla. Újra eleven, közeli valóság lett a több mint kilencszáz évvel ezelőtt meghalt nagy király hite, nagylelkűsége, önfeláldozó bátorsága és hazaszeretete. Jártunk Nagyváradon, ahol hosszú évszázadokon át a szent király sírját tisztelték. Ünnepélyes körmenetet tartottunk ott, amely keresztülhaladt az egész városon. Sok évtizede nem volt arrafelé ilyen nagy magyar ünnep. És jártunk Győrben, ahol Szent László fejereklyéjét őrzik a híres hermában. Papi zarándoklattal látogattunk el Zágrábba, ahol ő alapította a püspökséget, és olyan főpásztorról gondoskodott, aki értette és beszélte az ottani nép nyelvét. Megemlékeztünk — mégpedig a helyszínen — a szabolcsi zsinatról, ahol olyan egyházi rendelkezéseket adtak ki, amelyek bekerültek Szent László király törvényeinek könyvébe is. Tisztelettel olvastuk az ősi sorokat, amelyek felidézik a küzdelmet, amelyet Egyházunk és szent királyunk a házasság felbonthatatlanságának elismeréséért folytatott.
A legendákból is kitűnik, hogy László király egész életében az üdvösséget tartotta szem előtt. Ez az ő igazi üzenete, s ebben a bizalomban merjünk mi is értékeket teremteni, nagylelkűen segíteni másoknak, és követni Krisztus tanítását akkor is, ha azt semmilyen földi érdek nem indokolja. Ilyen felelősséggel és reménységgel készüljünk az idei karácsonyra. Ehhez kérjük a Boldogságos Szűz Mária és magyar szentjeink közbenjáró segítségét” – hangzott el a főpásztor beszédében.
A szentmise végén Gaál Gergely, a Szent László-év tanácsadó testületének elnöke úgy fogalmazott: az egyház- és államszervező Szent István művét beteljesítő, mélyen hívő lovagkirály emlékévének gazdag programsorozata megerősített bennünket a keresztény értékek megvédését szolgáló küldetésünkben.
Az emlékév zárása alkalmából a Szent István-bazilikában elhelyezték a Szent László király, a hit bajnoka, a haza hőse címmel rendezett kiállítás tablóit.
A Szent László-évet tavaly év végén hirdette meg a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága a lovagkirály trónra lépésének 940. és szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .