Hírek

Az egyház hivatalos dokumentumai maguk is a politikai szerepvállalás mellett szállnak síkra – emlékeztet Kiss-Rigó László püspök. A klerikusok ugyan nem vállalhatnak tevékeny szerepet pártvezetésben, a közhatalom gyakorlásában, ami jogos és indokolt, a világi hívő kereszténynek azonban joga van pártpolitizálni is. „Mivel a Jóisten közösségi lénynek teremtett bennünket, felelősek vagyunk nemcsak magunkért, hanem egymásért is, ezért mindenkinek kötelessége elmenni szavazni” – fogalmazott a püspök.

A szeged–csanádi püspökség sajtóirodája

Imádság a nemzetért

Szentmisével kezdődött, majd Csókay András idegsebész tanúságtételével folytatódott az Imádság a nemzetért program február 19-én a pesti (jezsuita) Jézus Szíve-templomban. A résztvevők nagyböjt péntekjein nemzetünkért imádkoznak. A március 26-ig tartó alkalmakon egy-egy ismert személy tesz tanúságot.

Pécsi gyűjtés Haiti számára

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia február 7-ére országos gyűjtést hirdetett hazánk templomaiban a katasztrófa sújtotta Haiti támogatására. A pécsi egyházmegye katolikus templomaiból február 16-ig 3 100 000 forintot adtak át a plébánosok.

Fazekas Orsolya

A gyóntatásról a nemzeti kegyhelyen

Folytatódik Mátraverebély-Szentkúton a tavaly megkezdett gyóntatási továbbképzés. Az elsőáldozási időszak és a nyári hittanos táborok közeledtével a soron következő összejövetel témája a gyermekek gyóntatása lesz. A kegyhelyet ellátó ferencesek a Kárpát-medence minden részéből várják a paptestvéreket. A továbbképzés következő alkalmára március 8-án kerül sor. A fő téma a gyermekek lelkiismeretének alakítása, a bűn, a felelősség megítélése, az általános iskolás és gimnazista korosztály gyóntatásának kérdései. A 10.30 órakor kezdődő előadást Udvardy György esztergom–budapesti segédpüspök tartja. A továbbképzés 14.30 órakor a bazilikában tartott vesperással zárul.

Szerzetesi fogadalom és az egyházjog

Milyen kötelezettségek és jogok származnak a szerzetesi fogadalomból? Ezzel a címmel rendez tudományos tanácskozást a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola egyházjog tanszéke március 1-jén az intézetben. A előadások elemzik a házassági és a szerzetesi fogadalom mibenlétét, ennek jogi- egyházjogi összefüggéseit. Orosz Lóránt ferences egyházjogász mellett hazai és külföldi – szerzetes és világi – előadók járják körbe a témát.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .